MBO studenten moeten in hun studie keuzedelen (vergelijkbaar met minor in HBO) volgen. Maar keuzedelen zijn ook los te volgen en daardoor interessant voor mensen die al in het beroepenveld werken. Er bestaat een keuzedeel ‘Informatiedienstverlening in de nieuwe bibliotheek’, met een erkend mbo-certificaat als resultaat.

Dit huidige keuzedeel kent een duidelijke rode draad: de informatiebehoefte bij de klant signaleren, inventariseren en een aansluitende activiteit organiseren en uitvoeren in co-creatie. Niet iedere bibliotheek kan hier even goed mee uit de voeten. Met name voor nieuwe medewerkers blijkt behoefte aan een meer algemeen keuzedeel, waarin de basiskennis en -vaardigheden voor medewerkers ‘op de vloer’ geëxamineerd worden.

In opdracht van de VOB en in nauwe samenwerking met een klankbordgroep van bibliotheekexperts uit het hele land schrijft ROC Friese Poort zo’n nieuw MBO keuzedeel met de naam ‘Medewerker service & informatie in de bibliotheek’. De functiebeschrijvingen sluiten aan op het Functieboek OB/KE.
Het keuzedeel kent één kerntaak (Bemiddelt tussen klant en informatie) en een aantal onderliggende werkprocessen. Dit is inmiddels ingediend bij SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven) die hierover in juni vergadert. De volgende stap is om het nieuwe keuzedeel breed in het land beschikbaar te maken. Het bestaande keuzedeel is en blijft voorlopig ook beschikbaar.