Lees verder
Over de zakelijke kant van de subsidierelatie met de gemeente(n) discussieerden dertien directeuren van openbare bibliotheken met elkaar op 10 oktober.

Dit gebeurde tijdens de workshop ‘Modelconvenant samenwerking gemeente(n) met de bibliotheek’ van de VOB. Clemens Mesker van Stadhouders Advocaten heeft een model voor een convenant geïntroduceerd waarin gemeente(n) en bibliotheek zich voor een langere periode aan elkaar verbinden.

Modelconvenant

Nieuw aan het model is dat er ook afspraken worden gemaakt voor het moment dat de verbintenis niet vanzelfsprekend meer is. Clemens Mesker maakte de vergelijking met samenwonen en een samenlevingscontract. Bibliotheken en gemeenten steken hun energie het liefst in het inrichten van het huis. Dat is ook het leukste om te doen. Maar wat moet er gebeuren als de liefde bekoelt?
Gaby Lafeber, directeur van de Bibliotheek Rivierenland vertelde haar ervaringen aan de hand van do’s and don’ts, en Henriette de Kok van de Bibliotheek Midden-Brabant vertelde over de totstandkoming van een gezamenlijke visie.
Wilt u het modelconvenant en de presentaties bekijken? Ga naar de dossierpagina Juridisch en log rechtsboven in.

De VOB overlegt op dit moment met de VNG over het wederzijds inzetten van een modelconvenant. De VNG hanteert nu nog als model voor de gemeenten het convenant van de bibliotheek Rivierenland. Dit convenant was eveneens uitgangspunt voor het nieuwe model.