Lees verder
Afgelopen zomer is het eigen initiatiefrapport van het Europees Parlement, het zogenaamde Reda-rapport, aangenomen dat betrekking had op de hervorming van het auteursrecht.

Een belangrijk punt in het rapport was dat het auteursrecht moet worden hervormd zodat het past binnen de digitale samenleving. Daarom roept het rapport de Europese Commissie op om te kijken naar de mogelijkheid voor een uitzondering voor bibliotheken wordt opgenomen in de richtlijn zodat het makkelijker wordt om e-books uit te lenen.

Hervorming

De Europese Commissie had in haar werkprogramma van 2015 aangegeven dat er in het najaar van 2015 een voorstel vanuit de Europese Commissie zou komen met betrekking tot de hervorming van het auteursrecht. Op 27 oktober 2015 heeft de Europese Commissie het werkprogramma voor het jaar 2016 gepresenteerd. Hierin wordt aangegeven dat het voorstel voor de hervorming van het auteursrecht in december 2015 wordt verwacht. Het voorstel kan dus nog voor het eind van het jaar tegemoet worden gezien.

Uitlenen e-books

Dit voorstel van de Europese Commissie zal een voorstel voor nieuwe wetgeving zijn, dus het auteursrecht zal worden aangepast wanneer het wetsvoorstel van de Europese Commissie wordt aangenomen. Voor de leden van de VOB is het belangrijk of een uitzondering voor bibliotheken om e-books uit te lenen wordt opgenomen in het wetsvoorstel.