Een week lang lezen in heel Nederland burgemeesters, politici, brandweerlieden, sporthelden, columnisten, acteurs, presentatoren, zangers, rappers, wethouders en wijkagenten voor, de voorleesdagen duren nog t/m 1 februari. Met bijvoorbeeld:
- Voorleesdagen officieel van start met enthousiast voorleesontbijt van H.K.H. Prinses Laurentien bij Bibliotheek Zoetermeer.
- Anne Appelo, Vivienne van den Assem, Gerard Ekdom, Kees van Kooten, Kees Tol, Gerdi Verbeet en de ministers Ingrid van Engelshoven, Hugo de Jonge, Arie Slob en Wouter Koolmees lazen voor om het belang van voorlezen aan te tonen.
- Grootouders worden vanaf dit jaar door de Leescoalitie opgeroepen meer voor te lezen, uit onderzoek blijkt dat ze dit nog (te) weinig doen.
Voorlezen maakt een groot verschil
Voorlezen maakt je leuker! Baby’s, peuters en kleuters die door hun ouders worden voorgelezen, ontwikkelen een voorsprong in hun taalontwikkeling. Van de kinderen die niet worden voorgelezen heeft slechts 30% voldoende woordenschat voor een goede start op school. Van de peuters en kleuters die wel geregeld zijn voorgelezen heeft 70% voldoende woordenschat. Via het voorlezen ontwikkelen kinderen naast een goede woordenschat ook hun mondelinge taalvaardigheid en maken zij kennis met ‘boekentaal’, taal die afwijkt van de dagelijkse omgangstaal.
Niet alleen draagt het rijke, veelzijdige en complexe taalgebruik in boeken bij aan de effecten van voorlezen op de taalontwikkeling, ook de gesprekken die ouders met hun kinderen voeren tijdens het voorlezen werken stimulerend. Het is belangrijk om kinderen vanaf jongs af aan te laten ervaren hoe leuk voorlezen is. De Nationale Voorleesdagen stimuleren (groot)ouders, pedagogisch medewerkers en leerkrachten om dit te doen.
Lees meer op over de campagne op cpnb.nl.