Ga door naar hoofdcontent
NieuwsVOB: geef voor zomervakantie duidelijkheid over de Bibliotheek op School (dBos)

VOB: geef voor zomervakantie duidelijkheid over de Bibliotheek op School (dBos)

Maandag 15 mei 2023

Op 22 mei 2023 debatteert de Tweede Kamer met minister Wiersma over het masterplan basisvaardigheden en op 7 juni 2023 over kansengelijkheid in het funderend onderwijs. De VOB heeft in aanloop naar het debat de Tweede Kamer opgeroepen om voor de zomer perspectief te bieden over de toekomstvisie voor de Bibliotheek op School. Daarnaast pleit de VOB ervoor om de rol van bibliotheken te verankeren in de aangekondigde visie op kansengelijkheid, die minister Wiersma heeft aangekondigd.

Minister Wiersma en staatssecretaris Uslu werken op dit moment aan een meerjarige toekomstvisie voor de bibliotheek op school. Naar aanleiding van de motie-Mohandis is er een onderzoek gestart naar wat er nodig is om dBos te verduurzamen op de lange termijn. Het plan voor duurzame borging op de lange termijn wordt in het najaar door minister Wiersma gepresenteerd. Minister Wiersma benadrukt in een brief aan de Tweede Kamer het belang van bibliotheken als partner in effectief taalonderwijs en een stimulerende taalomgeving met dBos en Boekstart als bewezen effectieve aanpakken.   

Klaas Gravesteijn, directeur VOB: ‘Bibliotheken moeten nu in en de toekomst een bijdrage kunnen blijven leveren aan het versterken van basisvaardigheden. De ambitie is helder. Iedere leerling en leraar in het primair en voortgezet onderwijs moet kunnen rekenen op de expertise, collectie en (digitale) ondersteuning vanuit de bibliotheek. Om dat goed in te kunnen richten hebben bibliotheken duidelijkheid nodig.’  

De volledige brief van de VOB aan de Tweede Kamer is hier te lezen.