Ga door naar hoofdcontent
NieuwsVerkiezing Nationale Bloem

Verkiezing Nationale Bloem

Vrijdag 2 juni 2023

Het BNN/VARA programma Vroege Vogels heeft de verkiezing van de ‘nationale bloem’  georganiseerd, waarvan de uitslag zondag 4 juni bekend wordt gemaakt. Zij organiseren in het verlengde hiervan een reizende mini-tentoonstelling waarin aandacht wordt besteed de bijzondere, maar ook kwetsbare wilde flora van Nederland. Zij zijn op zoek naar bibliotheken die deze reizende tentoonstelling willen ontvangen. Als je belangstelling hebt kun je contact opnemen met Daniel Gulpers van Vroege Vogels.

Wereldwijd hebben veel landen een officiële Nationale Bloem: Oostenrijk de edelweiss, België de klaproos, Denemarken de margriet en Finland het lelietje-van-dalen. Nederland heeft nog geen Nationale Bloem. Daarom organiseert ‘Vroege Vogels’ een verkiezing. De shortlist bestaat uit vijf bloemen: De paardenbloem, het madeliefje, de wilde kievitsbloem, het fluitenkruid en de pinksterbloem.

Botanisch tekenaar Esmée Winkel zal deze bloem vereeuwigen met een kunstwerk.

De samenstelling van de mini-tentoonstelling is in handen van Vroege Vogels, in samenwerking met botanische experts van o.a. Naturalis, FLORON, de Universiteit Wageningen en de Hortus Botanicus in Leiden.