Uitkomsten tweede pilot met bankinformatiepunten
Woensdag 13 november 2024Bezoekers van bankinformatiepunten in openbare bibliotheken zijn zeer tevreden over de voorlichting en hulp die ze daar krijgen. Toch trekken deze hulploketten erg weinig bezoekers. Dat zijn de belangrijkste uitkomsten van de tweede pilot met bankinformatiepunten.
Deze pilot loopt ten einde en de ervaringen van bezoekers en hulpverleners tot nu toe zijn verzameld en geëvalueerd. Op grond daarvan werd besloten dat de bankinformatiepunten in hun huidige gedaante niet kunnen worden voortgezet. Bibliotheken krijgen echter zonder bankinformatiepunten ook regelmatig vragen over digitale bankzaken. Daarom is het fijn als zij daarbij op verschillende andere manieren kunnen helpen. Het programma Toegankelijk Bankieren en de Nederlandse banken blijven de bibliotheken daartoe uitgebreid ondersteunen.
Pilot met 18 bankinformatiepunten
De tweede pilot met bankinformatiepunten loopt sinds begin 2024 tot 1 januari 2025. Achttien bibliotheken door het hele land bieden hulp en uitleg aan bezoekers bij hun dagelijkse digitale bankzaken. Bij veel bankinformatiepunten kunnen bezoekers tijdens wekelijkse spreekuren zonder afspraak langslopen bij een apart loket in de bibliotheek. Op andere locaties kan dat doorlopend tijdens de openingstijden van de bibliotheek.
Bevindingen van bezoekers en hulpverleners
De bevindingen van zowel bezoekers als hulpverleners zijn verzameld met schriftelijke formulieren en persoonlijke gesprekken. Dit zijn de belangrijkste bevindingen die daaruit naar voren komen:
- De informatiepunten met wekelijkse spreekuren trokken erg weinig bezoekers, veel minder dan de doelstelling van gemiddeld twee bezoekers per uur en per bibliotheek.
- Vaak heeft een bibliotheek diverse loketten en spreekuren rond digitale dienstverlening. Bij al die verschillende loketten stellen bezoekers regelmatig vragen over digitaal bankieren en betalen. Een apart bankinformatiepunt dat maar een paar uur per week open is, blijkt dan weinig te kunnen toevoegen.
- De waardering van bezoekers voor de uitleg en hulp bij bankinformatiepunten is hoog.
- Bibliotheken organiseren ook onregelmatige informatiebijeenkomsten over digitaal bankieren en betalen. Daar is meer animo voor en de waardering voor die bijeenkomsten is eveneens hoog.
- Bibliotheken en hulpverleners geven aan dat ze de ondersteuning door banken en het programma Toegankelijk Bankieren zeer nuttig en behulpzaam vinden, zowel ten behoeve van bankinformatiepunten als van informatiebijeenkomsten.
Keuzes naar aanleiding van de evaluatie
De tweede pilot met bankinformatiepunten in bibliotheken loopt in beginsel tot 1 januari 2025. Bibliotheken die dat willen, kunnen zelf voorlichting en hulp rond digitale bankzaken blijven bieden, aan individuele bezoekers en met informatie¬bijeenkomsten. De Vereniging Openbare Bibliotheken en de Nederlandse bankensector voeren overleg over een goede invulling van landelijke ondersteuning aan bibliotheken.
Goede hulp en voorlichting over digitaal bankieren en betalen hebben duidelijk toegevoegde waarde. Deze activiteiten van bibliotheken en de ondersteuning door de bankensector zal zich verder ontwikkelen, bijvoorbeeld met meer mogelijkheden voor bezoekers om in een bibliotheek direct met de eigen bank in contact te komen. Er is ruimte voor nieuwe vormen van hulp bij digitale bankzaken door bibliotheken.
Met de lessen uit deze pilot kunnen ook andere plaatselijke maatschappelijke organisaties burgers helpen bij hun dagelijkse digitale bankzaken, ondersteund door banken en het programma Toegankelijk Bankieren. Verder helpen deze lessen de Nederlandse banken om hun eigen producten en diensten te verbeteren en vereenvoudigen, voor zogeheten ‘digistarters’.