Ga door naar hoofdcontent
NieuwsTweede Kamer pleit voor compensatie voor energiekosten voor cultuur en maatschappelijke voorzieningen

Tweede Kamer pleit voor compensatie voor energiekosten voor cultuur en maatschappelijke voorzieningen

Donderdag 29 september 2022

Tijdens de Algemene Beschouwing heeft de volledige Tweede Kamer via twee moties gepleit voor oplossingen voor zowel culturele instellingen als maatschappelijke voorzieningen die geconfronteerd worden met sterk gestegen energieprijzen. Hierbij moet volgens de Tweede Kamer gekeken worden welke rol gemeenten hierin kunnen spelen.

Tweede Kamer wil voor 1 november duidelijkheid

Bibliotheken zijn hierbij expliciet genoemd door premier Rutte als sector waar mogelijk steun nodig is. Voor 1 november komt het kabinet met een brief over de mogelijkheden. Wel benadrukt premier Rutte dat extra middelen uit de begroting van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Media (OCW) dienen te komen en dat sectoren ook moeten kijken hoe kosten eventueel doorberekend kunnen worden in de prijs.

De VOB krijgt veel signalen dat bibliotheekorganisaties worstelen met gestegen kosten en is dan ook blij dat Tweede Kamerleden pleiten voor compensatie. Dit is mede dankzij de brandbrief die de Taskforce culturele en creatieve sector, mede namens de VOB, voorafgaand aan het debat aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.