Lees verder
De branche is in beweging. Bibliotheken zoeken naar nieuwe wegen van dienstverlening en relaties. Ze stippelen een route uit naar een nieuwe bestemming. Hoe krijg je medewerkers mee op deze reis? En welke bijdrage verwachten de bibliotheekorganisatie en medewerkers van elkaar? Om het gesprek daarover een zetje te geven is er nu de toolbox 'Branche in Beweging'.

Een toolbox boordevol instrumenten die helpen om het gesprek aan te gaan met medewerkers en daadwerkelijk samen stappen te zetten. Ga naar Stichting BibliotheekWerk om de hele toolbox te bekijken.

Branche in beweging

De toolbox is bedoeld voor alle medewerkers die in de Bibliotheek werkzaam zijn. Hrm’ers en directeuren kunnen de tool organisatiebreed, in een team of op individueel niveau inzetten. De toolboxinstrumenten zijn:

 • in samenhang óf los van elkaar te gebruiken;
 • geschikt voor alle bibliotheken;
 • bieden voldoende ruimte voor een eigen invulling.

De toolbox is ontwikkeld door een denktank, samengesteld met deelnemers werkzaam in de bibliotheekbranche met:

 1. Animatiefilm
  De animatie is bedoeld om medewerkers binnen de gehele organisatie te verleiden mee op reis te gaan.
 2. Routespel
  Het routespel is een hulpmiddel om op een laagdrempelige manier het gesprek binnen uw eigen organisatie aan te gaan over de ontwikkelingen in de branche, wat dat van een ieder vraagt (ondernemend gedrag) en om te ervaren wat ondernemen is.
 3. De reiskoffers van connectie naar collectie
  De koffers kunt u inzetten als duidelijk is in welke richting de bibliotheek zich wil ontwikkelen (het reisdoel).
 4. Een reischeque
  Om de individuele bijdrage van de medewerker aan de verandering te bespreken met de leidinggevende is er een reischeque gemaakt.
 5. Inspiratie: verhalen uit de praktijk
  Nieuwsgierig hoe andere bibliotheken omgaan met veranderen en medewerkers meenemen op reis? Laat u inspireren en lees de verhalen uit de praktijk.