Lees verder
Meer dan 700 professionals hebben elkaar op 10 december 2014 ontmoet tijdens Het Nationale Bibliotheekcongres 2014.

Met meer dan 100 sprekers, zo’n 50 inhoudelijk deelsessies, een Inspiratieplein met sponsoren, een creatieve zone met diverse Fablabs en studenten van de Design Academy Eindhoven die hun afstudeerprojecten showden een boordevol programma.

Opening

De dag begon met een aftrap door Marijke Roskam (dagvoorzitter) gevolgd door een warm welkom door SIOB directeur Valerie Frissen waarna Jet Bussemaker, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen het congres opende.
Zij nam vervolgens plenair het internationale onderzoeksrapport naar e-booksuitleen ‘A Review of Public Library E-Lending Models’ in ontvangst van Diederik van Leeuwen, directeur Stichting Bibliotheek.nl.

Plenaire gedeelte

Plenair kwamen vervolgens de volgende sprekers aanbod:

  • Arjan van den Born, hoogleraar creatief ondernemerschap aan de Universiteit van Tilburg
  • Marleen Stikker, directeur en medeoprichtster van Waag Society
  • Brian Gambles, directeur van de Bibliotheek van Birmingham

Aan de hand van drie invalshoeken – de ondernemende dimensie, digitalisering & sociale innovatie en de fysieke kant van veranderingen – belichtten zij de ontwikkelingen binnen het veld en de maatschappij.

H.K.H. Prinses Laurentien der Nederlanden en ambassadeur Ruben Nicolai sloten het plenaire programma af met de presentatie van de Agenda tot 2025 van de Leescoalitie. Klik hier om meer de te lezen over de lancering van de ambitie-Agenda van de Leescoalitie.

Elco van Staveren maakte een tekening van het plenaire gedeelte. Via deze link kunt u het videofragment bekijken waarin je versneld ziet hoe de tekening van het plenaire deel ontstond. Want: "beeld blijft beter hangen dan tekst".

Vanuit de dag

Op de dag zelf is veel gebeurd:

Ook namens de gastheren, KB, BNL en VOB, bedankt voor uw aanwezigheid!