Lees verder

Het ministerie van Volksgezondheid, Wetenschap en Sport (VWS) heeft alle openbare bibliotheken een taart gestuurd als dank voor hun inzet bij de ondersteuning van het coronatoegangsbewijs.

Minister Hugo de Jonge is de bibliotheken hiervoor zeer erkentelijk:

“Jullie hebben ons enorm geholpen met de ondersteuning van het coronatoegangsbewijs. Wij zijn jullie hier erg dankbaar voor. Ook krijgen we positieve signalen over jullie dienstverlening, een compliment aan jullie allen. Ga zo door!”

Bibliotheken ten tijde van corona

Bibliotheekorganisaties hebben tijdens de crisis continue gezocht naar manieren om zich in te zetten voor de lokale samenleving. Met een luisterend oor, een fysieke (studie)plek voor mensen wie dat thuis ontbeerden en met nieuwe vormen van dienstverlening. Bibliotheken hebben creatieve oplossingen gevonden om ook tijdens de lockdowns boeken uit te blijven lenen. Niet voor niets zijn de bibliotheken door de overheid aangemerkt als essentiële voorziening.

Ondersteuning

Mensen kunnen bij de bibliotheek terecht voor hulp bij het installeren van de CoronaCheck-app, voor het verkrijgen van een papieren vaccinatiebewijs en voor het plannen van een vaccinatieafspraak. Daarnaast heeft de bibliotheek continue oog voor kwetsbare groepen. Oudere leden van bibliotheken zijn tijdens de lockdowns gebeld. Voor kinderen en jongeren organiseerden bibliotheken online thuisactiviteiten en challenges. Voor mensen met weinig of geen digitale vaardigheden kwamen er telefonische hulplijnen.
Bibliotheken blijven op zoek naar manieren om mensen tijdens deze moeilijke tijden te ondersteunen.