Ga door naar hoofdcontent
NieuwsStaatssecretaris Van Huffelen presenteert Werkagenda Waardengedreven Digitaliseren

Staatssecretaris Van Huffelen presenteert Werkagenda Waardengedreven Digitaliseren

Woensdag 9 november 2022

Staatssecretaris Van Huffelen van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZL) heeft de plannen gepresenteerd om te werken aan een veilige, inclusieve en kansrijke digitale samenleving. De Informatiepunten Digitale Overheid (IDO) staan centraal in de ambitie om te zorgen dat iedereen kan meedoen in het digitale tijdperk.

Staatssecretaris van Huffelen: “We investeren fors in de digitale vaardigheden van alle burgers én zorgen voor ondersteuning, bijvoorbeeld door informatiepunten in bibliotheken of door voorzieningen zoals machtigen. Wie wel digivaardig is, maken we het zo makkelijk mogelijk. Dat doen we met ontzorgende en overzichtelijke dienstverlening en een passend loket voor iedereen.” 

De overheid wil meer regie pakken op digitalisering. In de werkagenda worden hiervoor vijf concrete doelen gesteld: 
1. Iedereen kan meedoen in het digitale tijdperk 
2. Iedereen kan de digitale wereld vertrouwen 
3. Iedereen heeft regie op het digitale leven 
4. Een waardengedreven digitale overheid die werkt voor iedereen 
5. Versterken van de digitale samenleving in het Caribisch deel van het koninkrijk

Concrete ambities

In de werkagenda worden voor 2023 de volgende ambities benoemd: 

  • Uitbreiding naar 600 Informatiepunten Digitale Overheid (ook buiten de bibliotheken) en doorontwikkeling naar private dienstverleners. 
  • Het Informatiepunt als adviespunt voor veilig internet gebruik. 
  • Het Informatiepunt als adviespunt voor het leren van digitale vaardigheden die benodigd zijn in de zorg (bijv. om digitaal een afspraak maken bij het ziekenhuis). 
  • Lancering van vijf nieuwe toepassingen van platformen (bijvoorbeeld PubHubs, een sociaal media platform voor publieke omroepen, scholen, bibliotheken en musea) met ten minste 10,000 gebruikers  
  • Gebruiksvriendelijke tools voor ouderlijk toezicht, advertentieflters- en blokkering zijn standaard ingebouwd in alle elektronische apparaten en worden geïnstalleerd op apparaten in openbare ruimtes (zoals op scholen, bibliotheken en jeugdclubs). 
  • De succesvolle aanpak van de AI Parade in bibliotheken dient als inspiratie om kennis en het bewustzijn over AI te vergroten.  

Hier vind je de volledige Werkagenda Waardengedreven Digitaliseren.