Ga door naar hoofdcontent
NieuwsSamen omkijken naar mensen die zich eenzaam voelen

Samen omkijken naar mensen die zich eenzaam voelen

Dinsdag 9 april 2024

Bibliotheken sluiten zich als 200e deelnemer aan bij de Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid. Annerie Brenninkmeijer, directeur-bestuurder van De Nieuwe Bibliotheek in Almere heeft hiervoor op maandag 8 april namens de VOB de samenwerkingsovereenkomst ondertekend.

Steeds meer mensen in Nederland voelen zich eenzaam. Een op de zeven Nederlanders voelt zich sterk eenzaam. Nog eens een derde wel eens. Eén tegen eenzaamheid is het actieprogramma van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om eenzaamheid in Nederland te verminderen. Het doel van de Nationale Coalitie is een brede beweging op gang brengen, die:

  • maatschappelijke aandacht creëert voor eenzaamheid;
  • het taboe op eenzaamheid doorbreekt en bespreekbaar maakt;
  • een trendbreuk teweegbrengt zodanig dat wij in de samenleving meer – en meer vanzelfsprekend – naar elkaar omkijken.

Ontmoetingen in de bibliotheek helpen bedoeld en onbedoeld tegen eenzaamheid

De bibliotheek is een plek waar je terecht kunt voor ontmoeting. Activiteiten die de bibliotheek organiseren kosten meestal geen geld en zijn altijd dichtbij. Dat maakt ze heel laagdrempelig. Ook al zijn dit soort activiteiten er niet altijd in de eerste plaats om eenzaamheid tegen te gaan, ze kunnen wel mensen bij elkaar brengen.

Aandacht voor eenzaamheid tijdens nationale week

Tijdens de Week tegen Eenzaamheid (van 26 sep – 2 okt) kun je als bibliotheek ‘meedoen’ door bijvoorbeeld laagdrempelig posters op te hangen en een setje ansichtkaarten neer te leggen die bezoekers kunnen meenemen. Vanuit het programma zijn hiervoor allerlei materialen beschikbaar. Wellicht wil je ook een activiteit organiseren, een bestaande activiteit in de spotlights zetten deze week of zoek je de samenwerking met organisaties in je gemeente die zich inzetten tegen eenzaamheid. In veel gemeenten is een ‘lokale coalitie tegen eenzaamheid’ – met organisaties die lokaal rond dit thema samenwerken en contact hebben – waar je bij aan kunt sluiten.

Meer informatie over de Week tegen Eenzaamheid volgt.