Lees verder

Na de verkenning nu de volgende etappe!

Donderdag 30 juni ontving Willem van Moort het advies ‘Proeftuinen en Parels’ uit handen van Reisgids Route 2020, Henriëtte de Kok.

Het advies is het resultaat van de verkenning door de regiogidsen Alian Spelde, Joost Zijderveld, Paul Adels en Rutger van den Assem. Zij gingen in gesprek met collega’s van 63 Bibliotheken met 79 plannen als resultaat. De verkenning maakt deel uit van de actielijn ‘Samenwerken en Ondernemen’. Met Willem van Moort als opdrachtgever vanuit de VOB.

Proeftuin

De kern van het advies is om proeftuinen te starten en parels uit te lichten. De parels zijn waardevolle initiatieven die het verdienen om landelijk te glanzen. In de proeftuinen worden nieuwe zaken uitgeprobeerd en bestaande inzichten gebundeld en verrijkt. Een aantal proeftuinen wordt getrokken door een case-Bieb. Andere proeftuinen worden op een andere manier uitgewerkt met documentaires, onderzoek, een toolkit en een rondgang. Veel collega’s zullen worden betrokken, evenals externe partners.

De betrokken bibliotheken bepalen zelf hoe een proeftuin wordt aangepakt, wat de resultaten kunnen zijn en wanneer die gedeeld kunnen worden. Zij starten een organisch, energiek proces dat reuring teweeg brengt. Vaststaat dat deze reis ons nieuwe inzichten brengt, omdat we onontgonnen terreinen gaan verkennen. We hebben nu de kans om uit te zoeken en uit te proberen wat nodig is om de Bibliotheek ook in de toekomst van waarde te laten zijn.

Volgende etappe

De opdrachtgever heeft groen licht gegeven op het advies en nu kan worden gestart met de volgende etappe. Deze week zal het advies verder in details worden uitgewerkt. De bedoeling is om na de zomervakantie daadwerkelijk aan de slag te gaan met de parels en de proeftuinen. Het complete advies zal vanaf maandag 11 juli te vinden zijn op de site van de VOB en op Biebtobieb.

Houd ook de Reisflitsen op Biebtobieb in de gaten voor het laatste nieuws!