Lees verder
In mei 2020 maakte het ministerie van Financiën bekend dat werkgevers vanwege de coronacrisis de vaste reiskostenvergoedingen onbelast mochten blijven doorbetalen, ondanks de verandering van het reispatroon van veel werknemers.

Ook als een werknemer vanwege de coronacrisis thuiswerkt en daardoor geen, of minder, reiskosten maakt, mag de werkgever de vaste reiskostenvergoeding onder voorwaarden onbelast blijven doorbetalen.

Deze tijdelijke maatregel wordt niet verlengd en komt per 1 januari 2021 te vervallen. Dat betekent dat de werkgever slechts reiskosten onbelast mag vergoeden voor de dagen dat de werknemer daadwerkelijk naar zijn werk reist. Alleen als de werknemer in een kalenderjaar minstens 36 weken of 128 dagen naar de vaste werkplek reist, kan de werkgever nog een onbelaste vaste reiskostenvergoeding uitkeren zonder dat dit ten koste gaat van de vrije ruimte. Werkgevers dienen de nieuwe manier van vergoeden tijdig te communiceren met werknemers. Hierbij is aanbevolen dat, indien er een ondernemingsraad is ingesteld, deze bij het besluit en de manier van communiceren te betrekken.