Project Nationale Bibliotheekpas
In 2012 werd de Nationale Bibliotheekpas een sleutelproject in de branchestrategie “De bibliotheek levert waarde”, mede met het oog op de Wsob die toen al in voorbereiding was. De klant/lener moest met één lidmaatschap bij alle fysieke bibliotheken én bij de online bibliotheek terecht kunnen, die meerwaarde was een voorwaarde om te starten met het project. Deze basisgedachte die aan de start van het project ten grondslag lag, is inmiddels grotendeels gerealiseerd.
Anno 2019 kan elk lid van een lokale bibliotheek ook terecht de online bibliotheek en is het in 95% van de gevallen mogelijk om materialen te lenen bij andere bibliotheken. De achterliggende gedachte om met de Nationale Bibliotheekpas ook landelijke marketing te kunnen bedrijven is nooit goed van de grond gekomen. Bibliotheken hebben lokaal afwijkende regels en voorwaarden of willen om voor hun moverende reden niet mee doen met het landelijk lenen. Dat maakt overkoepelende, landelijke uitingen voor de Nationale Bibliotheekpas niet makkelijk en bovenal onwenselijk.
Nationalebibliotheekpas.nl
Stoppen met de Nationale Bibliotheekpas betekent dat de website www.nationalebibliotheekpas.nl per 1 januari 2020 uit de lucht gaat. Binnenkort staat dit ook op de website zelf. De informatie voegt weinig toe voor klanten van bibliotheken en de gegevens zijn zo aan verandering onderhevig, dat dit vaak ook nog achterhaald is. Daarnaast is een aparte website voor één subdienst van de bibliotheek in deze tijd niet meer logisch.
Wijzig jouw website
De mogelijkheden om te kunnen lenen bij andere bibliotheken blijven in stand. De technische infrastructuur daarvoor blijft overeind. Is het bij jouw bibliotheek mogelijk om te gast- en/of landelijk lenen? Geef dit dan aan op de website van jouw bibliotheek bijvoorbeeld zoals de OBA. Op www.bibliotheek.nl wordt ook een kort bericht geplaatst over de mogelijkheden van gast- en/of landelijk lenen.
Vragen?
Heb je naar aanleiding van dit bericht of over ander zaken betreffende de Nationale Bibliotheekpas nog vragen? Neem dan contact op met Erma van Lamoen.