Ga door naar hoofdcontent
NieuwsPraat op dinsdag 19 maart over (on)gewenste omgangsvormen

Praat op dinsdag 19 maart over (on)gewenste omgangsvormen

Maandag 4 maart 2024

Iedereen moet zich veilig voelen op het werk. De afgelopen jaren blijken veel mensen zich juist onveilig te voelen. Onder andere door seksueel grensoverschrijdend gedrag. We zien en horen het in de media. Het komt overal voor, ook op de werkvloer.

We kunnen dit gedrag alleen doorbreken als we in onze eigen teams bespreken wat (on)gewenste omgangsvormen zijn. Om het goede voorbeeld te geven, voeren op dinsdag 19 maart zoveel mogelijk teams dit gesprek. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap nodigt alle bibliotheekorganisaties uit om hieraan mee te doen. Komt 19 maart niet uit? Dan kan dit uiteraard ook op een ander moment in die week.

Op dinsdag 19 maart start de Rijksoverheid een campagne om teams aan te moedigen (on)gewenste omgangsvormen op het werk met elkaar te bespreken. Niet pas als er iets is voorgevallen, maar juist om vervelende situaties te voorkomen. Zoen je elkaar bijvoorbeeld met verjaardagen? Kan een seksueel getinte opmerking? Wanneer raak je elkaar aan en wanneer niet? Met elkaar trekken jullie de grens. Dit maakt het makkelijker om iets te doen als een situatie niet goed voelt.

Webinar voor leidinggevenden

Om dit gesprek over (on)gewenste omgangsvormen zo goed mogelijk te kunnen voeren, wordt op 14 maart een kosteloos webinar voor leidinggevenden georganiseerd met het thema: ‘hoe praat je met elkaar over (on)gewenste omgangsvormen?’ Onder andere Mariëtte Hamer (regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld) geeft tools en tips. Zo weet je hoe je het gesprek over seksueel grensoverschrijdend gedrag op een veilige en constructieve manier kunt voeren met je team. En welke afspraken je met elkaar kunt maken om ongewenste omgangsvormen te voorkomen. Meld je aan.

Praat jij al over (on)gewenste omgangsvormen in jouw team of lukt het je niet om het webinar bij te wonen? Ook dan kun je contact opnemen. Stuur een mail.