Ga door naar hoofdcontent
NieuwsPOI’s ontwikkelen vervolg op 23Dingen

POI’s ontwikkelen vervolg op 23Dingen

Dinsdag 28 mei 2024

De bibliotheek is voortdurend en steeds sneller aan het veranderen. Fysiek, maar zeker ook digitaal. Om bezoekers blijvend van dienst te kunnen zijn, hebben bibliotheekmedewerkers up-to-date kennis van nieuwe technische ontwikkelingen nodig. Medewerkers moeten zich dus continu aanpassen en ontwikkelen. En dat bijblijven is best een uitdaging. De POI’s slaan de handen ineen en zetten een bewezen en geliefde methode in: 23Dingen.

Om een antwoord te geven op deze uitdaging hebben verschillende POI’s de handen ineen geslagen om een leeraanbod te ontwikkelen waarmee bibliotheekmedewerkers en vrijwilligers zich op maat kunnen verdiepen in de nieuwe technische ontwikkelingen. Denk aan zaken als kunstmatige intelligentie, de online bibliotheek, sociale media en privacy, veiligheid en weerbaarheid. Het aanbod bouwt voort op het, begin deze eeuw, uiterst succesvolle 23Dingen-programma. Destijds een ontdekkingstocht in 23 oefeningen door de wereld van sociale media en web 2.0. Maar vooral een manier om te leren door zelf te ontdekken, accounts aan te maken, te proberen, te struikelen, te overwinnen, deel te nemen en erop te reflecteren.

Fers, Biblionet Drenthe, Cubiss, Bisc en de ZB Bibliotheek van Zeeland zijn op initiatief van Probiblio aan het onderzoeken hoe zo’n leertraject eruit moet zien en welke onderwerpen van belang zijn. Daarbij worden zij financieel ondersteund door het landelijk project Digitaal Burgerschap. De training moet gaan passen binnen het landelijke leerlandschap.

Het plan is om een hybride leeraanbod samen te stellen, waarbij deelnemers een aantal modules kunnen volgen. Daarbij wordt uitgegaan van klantvragen die in de bibliotheekpraktijk gesteld worden. Er wordt gekeken hoe technische hulpmiddelen kunnen helpen bij het beantwoorden ervan. De informatie wordt op mbo-niveau geschreven. De cursist maakt kennis met nieuwe toepassingen en leert hoe die in de bibliotheekpraktijk zijn toe te passen. Net als in de oorspronkelijke 23Dingen zal er mogelijkheid zijn om online met elkaar te reflecteren op het geleerde. Het streven is om het tweede kwartaal een uitgetest aanbod te presenteren. Maar voordat dat zover is moet er nog heel veel gebeuren.

Wil je meer informatie of wil je jouw ideeën, interesse en wensen met ons delen, neem dan contact op met Edo Postma, adviseur educatie en erfgoed bij Probiblio, via epostma@probiblio.nl.