Lees verder
Boekman 102 is verschenen op 10 maart met als actueel thema 'People's Palaces, de nieuwe functie van openbare bibliotheken als hart van de gemeenschap'. De auteurs van dit nummer onderzoeken de vraag of openbare bibliotheken nog wel nodig zijn in deze tijd van digitalisering van informatie en media, e-books en sociale media.

Boekman 102 is een aflevering van een reeks en komt tot stand onder de verantwoordelijkheid van de Boekmanstichting. De tekst in het colofon dat de VOB dit nummer mede mogelijk heeft gemaakt, betekent concreet dat de VOB een aantal exemplaren van Boekmancahier heeft afgenomen zodat de VOB leden kennis kunnen nemen van de inhoud.

Ontmoetingsplek

Openbare bibliotheken ontplooien zich als ontmoetingsplek. Door aan te sluiten bij individuele behoeften en maatschappelijke onderwerpen die lokaal en regionaal spelen, verbinden zij organisaties en initiatieven, van kinderdagverblijven tot (amateur)kunstorganisaties, van heemkundekringen tot wijkcentra.

Ook digitaal

Hedendaagse openbare bibliotheken manifesteren zich ook digitaal. Met een Bibliotheekpas kan de gebruiker duizenden e-books lenen voor mobiel, pc of tablet. Verdringt die digitalisering niet het fysieke boek? En is er voor het e-book wel een bibliotheek nodig? Boekman 102 brengt een aantal belangrijke trends in kaart.

Bij Boekman 102 hoort het dossier ‘De openbare bibliotheek verbindt’ die op de site van de Boekmanstichting is ingericht. Met daarin een mediaoverzicht van publicaties over de openbare bibliotheek.