Lees verder
De Vereniging van Openbare Bibliotheken is medeondertekenaar van een open brief die op 2 juli verstuurd is naar alle 751 Members of European Parliament (MEP’s). Middels de brief roepen de ondertekenaars de MEP's op om zich te verzetten tegen het Legal Affairs Committee’s (JURI) negotiation mandate over de copyright reform.

De brief is ondertekend door meer dan 145 organisaties die onder andere privacy, burgerrechten en mediavrijheidsorganisaties, startups, softwareontwikkelaars, uitgevers, makers, journalisten, radio’s, bibliotheken, hoger onderwijs en onderzoeksinstellingen vertegenwoordigen.

Artikel 11 & 13

Het spant er nu om in Brussel waar het gaat om auteursrechten in de digitale markt. Op 20 juni heeft het Europees Parlement (EP) Legal Affairs (JURI) Committee artikel 11 & 13 (CA 12 & 14) aangenomen tijdens de stemming over het Report on Copyright in the Digital Single Market. De JURI Committee heeft de Rapporteur ook een mandaat toegekend om te onderhandelen met de EU Member States, tijdens zogenaamde ‘trilogue negotiations’.

Stemming 5 juli

Een groep van 76 MEP’s wil dit onderhandelings mandaat aanvechten, wat betekent dat op 5 juli alle 751 MEP’s (of degene die er zijn) een kans krijgen om te stemmen over dit mandaat. Als het grootste gedeelte van de MEP’s tegen stemt dan hebben is er een kans om dit stuk slechte wetgeving te verbeteren.

Lees de open brief, meer achtergrondinformatie op saveyourinternet.eu en bekijk de lijst met ondertekenaars.