Lees verder
De Slimme Nieuwslezer is een (webbased) sprekende digitale krant, met een unieke zoekmachine die dagelijks actuele berichten selecteert uit diverse media. EDIA heeft een enquête gehouden naar het gebruik van deze tool.

De Slimme Nieuwslezer is vanaf maart 2012 in iedere bibliotheek in Nederland beschikbaar.

Taalvaardigheid

Om een taal goed te leren, is veel lezen belangrijk. En lezen gaat beter als het onderwerp relevant en actueel is. De Stichting Educatie Technologie (EDIA) heeft de Slimme Nieuwslezer voor laaggeletterden ontwikkeld in opdracht van de VOB. In maart 2012 is de ‘Slimme Nieuwslezer’ toegevoegd aan het basispakket digitale content.

De geselecteerde berichten zijn voor laaggeletterden geschikt en de mensen krijgen opdrachten mee die gekoppeld zijn aan deze berichten. De laaggeletterde lezer maakt meteen ‘leeskilometers’ op deze manier. De voortgang van de gebruikers wordt gemeten aan de hand van de groei van de woordenschat, het aantal gemaakte opdrachten en gelezen teksten.  

De VOB Inkoopcommissie onderschrijft de aanbevelingen uit het onderzoek ‘Slimme Nieuwslezer. Werken aan lezen en taalbevordering’