Lees verder
Met drie nieuwe regiogidsen aan boord is er weer een impuls gegeven aan de innovatiebeweging binnen bibliotheken.
Deem Stam, Erik Boekesteijn, Vie van Steenbergen, Willemijn van de Walle, Willy Blom - van 't Land

Ze gaan lokale innovatie verder helpen en zo mogelijk verbinden met andere (landelijke) programma’s en projecten.

Regiogidsen

De drie nieuwe regiogidsen starten binnenkort en stellen zich graag aan je voor! Vie van Steenbergen is voor een tweede termijn aangesteld.

Net aan de slag

Deem Stam: “Ik relativeer door drie zonen. Iedere dag kom ik thuis en zitten er drie ventjes op de bank, de oudste is 10 jaar, en dan volgt er nog een tweeling van 5. Regelmatig met de iPads vastgeschroefd aan de ledematen. De afspraak bij ons thuis is dat er vanaf vijf uur ’s middags tot etenstijd ge-iPad mag worden en daar houden ze ons strikt aan.

Zitten de jongens niet op de iPad wanneer ik thuis kom, dan is er wel echt iets aan de hand. Er is ruzie geweest tussen de broers. Er werd niet geluisterd naar mama. Het is zelfs een keer gebeurd dat er een horloge stil stond. Positief bijeffect is dat in die situaties de Donald Duck omnibussen en boeken over Gorgels tevoorschijn komen. De nieuwe media wordt vervangen door het “ouderwetse” lezen. De prioriteiten verschuiven. Er moet echter wel eerst iets gebeuren in huis.

Als Regiogids wil ik het ook hebben over prioriteiten en hoe we het gaan laten gebeuren. Ik wil laten zien dat er genoeg ideeën zijn. Dat de bibliotheek niet de broccoli is, wanneer je ook kunt kiezen voor patat. iPads verbieden? Succes daar mee! Ik wil mijn meerwaarde bieden door innovaties aan te slingeren en om bibliotheken in beweging te brengen. Of dat nu is door broccoli lekker te maken of de bibliotheek meer op patat te laten lijken. Dat gaan we onderweg ontdekken.

Met de nodige ervaring binnen de Bibliotheek Rotterdam op het gebied van project- en verandermanagement, kom ik graag langs of nodig ik jullie uit in het Rotterdamse. Mijn regio is Noord- en Zuid-Holland en een deel van Zeeland. Bel me. Mail me. Whatsapp kan ook. Tot snel!”

Willy Blom – van ’t Land:

“Ik heb het nog nooit gedaan maar ik denk wel dat ik het kan” deze uitspraak van Pippi is te lezen in de nieuwe bibliotheek in het prachtige cultuurgebouw Zinder te Tiel. Ondertussen is de quote omstreden want was het nu eigenlijk wel Pippi die dit gezegd heeft via de pen van Astrid Lindgren? Het lijkt wel een innovatie, wie heeft het nu eigenlijk uitgevonden en hoe relevant is die vraag uiteindelijk als iedereen begrijpt waar het over gaat en er gebruik van maakt?

Niettemin de tekst is aangebracht bij het Medialab daar waar kinderen en volwassenen in de bibliotheek verleid worden om nieuwe dingen uit te proberen en hoe leuk is dat. Behalve leuk is het ook een uitdaging voor de bibliotheek om deze ruimte te creëren en te vullen met activiteiten. Een voorbeeld van innovatie die in allerlei varianten vorm krijgt in de bibliotheken. Het is een zoektocht en zoals bij elke innovatie is hier geduld, moed en doorzettingsvermogen voor nodig en net als Pippi het maar gaan proberen.

Vanuit Bibliotheek Rivierenland heb ik in mijn rol als programmamanager veel innovaties een slinger kunnen geven en het is altijd boeiend om te onderzoeken waar de kansen liggen. Het meest blij werd ik als de innovaties werden overgenomen door andere bibliotheken. Regelmatig belde er een bibliotheek uit het land en aan de andere kant voelde je de honger naar informatie en de zoektocht naar antwoorden om zelf ook beleid te kunnen vormen.

Hoe mooi is het om als Regiogids Zuid Nederland op zoek te gaan naar de waardevolle initiatieven die er zondermeer zijn en die bekender te maken en op een hoger plan te brengen. Het delen van kennis is broodnodig. Niet elke bibliotheek beschikt over de middelen, heeft de omvang qua werkgebied of de competenties in huis om zelf innovatief te zijn. Hoe mooi is het dan om kennis met elkaar te delen op een inspirerende en efficiënte manier. Als regiogids wil ik graag als verkenner en trekker functioneren en kijk er naar uit om collega’s in het zuiden te gaan ontmoeten. Ik heb er zin in!”

Willemijn van de Walle:

“And what is the use of a book,” thought Alice, “without pictures or conversation?”

Altijd nieuwsgierig naar mensen en nieuwe initiatieven heb ik ontzettend veel zin om als regiogids op onderzoek uit te gaan in de regio Noord Oost Nederland. Inmiddels loop ik zo’n zeven jaar rond in bibliotheekland en voel mij dagelijks als een Alice vol verwondering. Zoveel te zien! Zoveel te doen! Met werkervaring in o.a. de frontoffice, programmering, educatie, marketing en projectleiderschap heb ik de bibliotheek vanuit verschillende invalshoeken leren kennen. Ik ben dan ook enorm benieuwd naar wat er nog meer te ontdekken en te delen valt op het gebied van literatuur, cultuur, communities, digitale geletterdheid, onderwijs en het sociaal domein. En al die andere grootste en kleine initiatieven van de bibliotheek.

Graag ga ik het gesprek met je aan over wie je bent en wat je drijft. Wat zijn de ideeën binnen en buiten jouw bibliotheek waar je enthousiast van wordt? Ik kijk zelf zowel kritisch als breed naar innovatie. Het kan een product zijn, een concept, een vaag vermoeden, een manier van werken of een bijzondere ontwikkeling in de samenleving. Vertel! Vertel! Ik luister en denk graag met je mee over verbindingen met andere mensen en ontwikkelingen of over de wijze waarop je dat waar jij mee bezig bent, zichtbaar kunt maken. Samen laten zien wat de kracht is van de bibliotheek in deze tijd.

Koffie?”

Kernteam

Naast de vier regiogidsen is een kernteam Innovatie actief. Het kernteam Innovatie bestaat uit Erma van Lamoen (VOB), Gerard Meijer (SPN) en Grietje Smit (KB).