Lees verder
De 11e editie van de campagne Nederland Leest is geopend op 1 november in het hart van de democratie, ons parlement.

In de Eerste Kamer op het Binnenhof in Den Haag reikte Gerdi Verbeet, oud-voorzitter van de Tweede Kamer, de eerste drie boeken van de campagne uit aan Ankie Broekers-Knol, de voorzitter van de Eerste Kamer, Khadija Arib, de voorzitter van de Tweede Kamer en minister-president Mark Rutte.

Ontmoeting en debat

De hele maand november zetten de bibliotheken, als centrum voor ontmoeting en debat, onze democratie centraal. Is de democratie bestand tegen de huidige problemen en uitdagingen? Biedt zij de beste garantie voor vrijheid?

Mening bibliotheekbezoeker

Bezoekers van de bibliotheken wordt hun mening gevraagd, voordat zij een van de drie boeken mogen uitkiezen. Dat kan ter plekke, maar ook via de Biblio-barometer op geefjemening.nederlandleest.nl.

Verder organiseren bibliotheken honderden activiteiten die bol staan van de democratie. Daarmee zullen meer dan 12 miljoen bezoekers van de bieb deze maand meedoen aan het debat over dit onderwerp. 

Slotdebat

Op woensdag 30 november organiseren dertien bibliotheken in samenwerking met het Nederlands Debat Instituut grote slotdebatten waarin heel Nederland kan meepraten over democratie.

Thema democratie

Democratie is dit jaar het thema van Nederland Leest, de grootste leescampagne van ons land die na tien succesvolle edities een nieuwe opzet kent. Er staat niet langer één boek centraal, maar een thema. Bij het thema democratie zijn drie boeken gekozen, die tot en met woensdag 30 november door de bibliotheken worden uitgedeeld aan leden en niet-leden. Dat zijn Heer van de vliegen van William Golding, Liefde en schaduw van Isabel Allende en Morten van Anna Levander.

Diverse opiniemakers hebben zich aan de campagne verbonden en hebben een prikkelende column geschreven.

Campagne

Nederland Leest is een initiatief van de CPNB, in samenwerking met de VOB (Vereniging van Openbare Bibliotheken).

Meer informatie over de campagne staat op www.nederlandleest.nl.