Lees verder
'Twee hoera's voor de democratie. Geen drie. Twee is wel genoeg' schreef de Engelse auteur E.M. Forster 60 jaar geleden. En hoe staat het er nu voor? Nederland Leest zet na tien succesvolle edities niet meer jaarlijks één boek centraal, maar een thema. In 2016 is dat democratie.

De campagne wil Nederland niet alleen aan het lezen zetten, maar ook aan het debatteren. Daarmee sluit Nederland Leest aan bij de functie van de openbare bibliotheek als centrum voor ontmoeting en debat.

Stellingen

Drie boeken zijn hierbij gekozen, die de hele maand november door de bibliotheken worden uitgedeeld aan leden en niet-leden. Maar eerst wordt hun mening over een aantal stellingen over democratie gevraagd. De boeken waaruit gekozen kan worden zijn:

  • ‘Heer van de vliegen’ van William Golding;
  • ‘Liefde en schaduw’ van Isabelle Allende;
  • en ‘Morten’ van Anna Levander.

Nederland Leest vindt plaats van 1 t/m 30 november.

Democratie

Tijdens Nederland Leest legt de bibliotheek onze democratie langs de meetlat. Is de democratie bestand tegen de huidige problemen en uitdagingen? Biedt zij de beste garantie voor vrijheid? Meebeslissen in een referendum: een feest of fiasco? Draait het om de macht van de meerderheid, of wordt juist iedereen gehoord? Hoe zit het met de rechten, maar ook de plichten van de burger? Diverse opiniemakers hebben zich aan de campagne verbonden en denken mee. Hieronder Stine Jensen, Petra Stienen, Jort Kelder, Bart Jan Spruyt, Gerdi Verbeet, Pieter Derks en Maarten van Rossem.

Slotdebatten

Op woensdag 30 november organiseren bibliotheken in samenwerking met het Nederlands Debat Instituut grote slotdebatten waarin heel Nederland kan meepraten.

Nederland Leest wordt in 2016 voor de elfde keer georganiseerd en is een initiatief van de CPNB, in samenwerking met de VOB. Meer informatie over de campagne staat op www.nederlandleest.nl.