Lees verder
Op woensdag 20 januari 2016 heeft minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een bezoek gebracht aan de Bibliotheek Kanaleneiland in Utrecht. Hij praatte met vrijwilligers en organisaties over activiteiten voor en door asielzoekers.

De VOB heeft daarop het onderstaande persbericht ‘Minister Asscher in gesprek met asielzoekers in Bibliotheek Kanaleneiland’ uitgestuurd.

Aandacht in media

Het nieuws is opgepakt door RTV Utrecht. Het nieuwsitem ‘Minister Asscher bezoekt pop-up bieb vluchtelingen in Kanaleneiland’ begint op 2 minuten en 15 seconden.

In het Bibliotheekblad staat een interview met minister Asscher: ‘Het aanbod van de VOB is een prachtige invulling van de publieke taak van de bibliotheek’.

————————————————————————————

Bed, bad, brood en bibliotheek!

Minister Asscher in gesprek met asielzoekers in Bibliotheek Kanaleneiland

Woensdag 20 januari – Vandaag heeft minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een bezoek gebracht aan de Bibliotheek Kanaleneiland in Utrecht. Hij praatte met vrijwilligers en organisaties over activiteiten voor en door asielzoekers. Minister Asscher nam kennis van een aantal activiteiten en sprak met asielzoekers uit de opvang in Kanaleneiland. De Bibliotheek Utrecht en de Vereniging van Openbare Bibliotheken ontwikkelden samen het initiatief voor dit werkbezoek.

De Bibliotheek is van oudsher een plek in de wijk waar mensen komen om zich te informeren, vaardigheden op te doen, te ontspannen en elkaar te ontmoeten. Daarom is de Bibliotheek samen met verschillende partners en inwoners in actie gekomen om de asielzoekers een warm welkom te geven. Minister Asscher bezocht in de Bibliotheek Kanaleneiland een aantal activiteiten die speciaal voor asielzoekers worden georganiseerd. In de taalinloop ging hij in gesprek met de deelnemers over hun dagelijkse activiteiten. Aan de vrijwilligerstafel sprak hij met Utrechters die zich met hart en ziel inzetten voor deze groep. Ook ging hij in gesprek met organisaties waar asielzoekers bijdragen aan activiteiten voor wijkbewoners. Dit alles tegen de achtergrond van de Bibliotheek als laagdrempelige huiskamer van de wijk waar mensen uit alle windstreken binnen deze activiteiten als vanzelf samenkomen.

Gesprek Minister Asscher en Cor Wijn (directeur VOB): Asscher "Ik heb de droom dat heel veel statuslozen via vrijwilligerswerk de taal leren, Nederland leren kennen en met werk in contact komen."
Cor Wijn: "Bibliotheken over heel Nederland bieden een structuur om vraag en aanbod naar werk dichter bij elkaar te brengen, samen met andere partijen. En bibliotheken kunnen vluchtelingen daarnaast nog veel meer bieden (…) We bieden het kabinet onze hulp aan."
Asscher: "Daar ben ik heel blij mee. Bibliotheken zijn hiervoor heel geschikt. Ze zijn een prima platform."

Aan minister Asscher werd door Cor Wijn (VOB) een voorstel aangeboden waarin de inzet van bibliotheken voor de stille integratie van asielzoekers verder werd uitgewerkt. De minister was blij met dit initiatief.

————————————————————————————

Handreiking en persbericht

U kunt hier het persbericht als pdf downloaden en de handreiking ‘Openbare bibliotheken inzake asielinstroom‘.

Tot slot

Minister Asscher schreef in het gastenboek van de Bibliotheek deze tekst: "Een mooie rol van een moderne bibliotheek! De taal als toegangskaart tot de Nederlandse samenleving. Met vrijwilligers uit Utrecht en voor Utrecht. Veel succes, Lodewijk Asscher"