Ga door naar hoofdcontent
NieuwsMiljoenen voor bibliotheken – zorgplicht voor gemeenten en provincies

Miljoenen voor bibliotheken – zorgplicht voor gemeenten en provincies

Vrijdag 4 november 2022

Staatssecretaris Uslu heeft de Tweede Kamer geïnformeerd over de investeringen voor het herstel van de bibliotheeksector. De staatssecretaris stelt dat het noodzakelijk is om het netwerk van fysieke bibliotheken op korte termijn, kwantitatief en kwalitatief, te repareren en te versterken. Komend jaar is 29,7 miljoen euro beschikbaar, en dat loopt op tot een structureel bedrag van 58,7 miljoen euro vanaf 2025. Vanaf 2025 komt er een zorgplicht voor gemeenten en provincies om de toegang tot de openbare bibliotheek te waarborgen.  

Staatssecretaris Uslu: “Als je lid bent van de openbare bibliotheek, heb je een abonnement op de hele wereld. Want lezen is fundamenteel, en een bibliotheek brengt je nog veel meer dan dat. Het is een plek waar mensen cultureel en maatschappelijk ontwaken en groeien. Waar als kind werelden voor je opengaan. Waar je als ouder met een gerust hart je kind heen stuurt. Een plek waar kennis, verhalen en andere perspectieven voor iedereen binnen handbereik zijn. Daarom investeer ik een flink deel van het extra cultuurbudget in de openbare bibliotheek.” 

Klaas Gravesteijn, directeur Vereniging van Openbare Bibliotheken (VOB): “Na een lange periode van bezuinigingen zijn we blij met de investeringen in en erkenning voor de sector. Dit is een enorme impuls waarmee we de maatschappelijke impact van de bibliotheek kunnen vergroten. Ik ben ervan overtuigd dat we hiermee de ambitie om iedereen in Nederland toegang te bieden tot een toekomstgerichte bibliotheekvoorziening in 2025 gaan verwezenlijken.” 

Gemeenten en provincies krijgen zorgplicht voor bibliotheken

Middels een aanpassing van de Bibliotheekwet wordt de huidige bevorderingstaak van gemeenten en provincies in 2025 omgezet in een zorgplicht. Bibliotheken en POI’s kunnen hierop met hun gemeenten en provincies voorsorteren door gezamenlijk plannen te maken over het herstellen, versterken en het toekomstgericht maken van bibliotheekvoorzieningen. Het ministerie ziet een toekomstgerichte bibliotheekvoorziening als een goed bereikbare openbare bibliotheek die de hele breedte aan maatschappelijke bibliotheekfuncties aanbiedt en daarmee van belang is voor de lokale gemeenschap. Het is een fysieke plek met een relevante digitale aanwezigheid en een robuuste bestuurlijke en financiële verankering.   

Lees de Kamerbrief die staatssecretaris Uslu op 4 november 2022 stuurde, met de titel: Een abonnement op de hele wereld. Versterken van het stelsel van openbare bibliotheken.