Lees verder
Maarten Spanjer schrijft het Nationale Voorleeslunchverhaal dit jaar. Dat maakte Frits Spits zaterdag 25 mei bekend in het radioprogramma 'De Taalstaat' op NPO Radio 1.

Ajax en Benfica

Het verhaal van Spanjer zal zich afspelen tegen de achtergrond van de wedstrijd tussen Ajax en Benfica in 1969. Een wedstrijd die gespeeld werd in bitterkoude omstandigheden. Tijdens de Nationale Voorleeslunch zal het verhaal door bekende en onbekend Nederlanders worden voorgelezen aan ouderen in heel Nederland.

Nationale Voorleeslunch

Met de Nationale Voorleeslunch wil de Leescoalitie laten zien dat voorlezen ook voor ouderen een prettige en verbindende activiteit kan zijn. Op Nationale Ouderendag werken bibliotheken, buurthuizen en zorginstellingen door het hele land samen om een Voorleeslunch voor ouderen te organiseren. Het voorlezen van een verhaal geeft hen ontspanning en is vaak aanleiding om met elkaar te praten of herinneringen op te halen. De Nationale Voorleeslunch wordt dit jaar voor de zevende keer georganiseerd.

Maarten Spanjer

Maarten Spanjer (1952) werd geboren in Amsterdam. Hij is schrijver, acteur en televisiemaker – en was in zijn jonge jaren een jaar profvoetballer. Hij debuteerde in 1986 met zijn verhalenbundel Eigen Schuld, waarin hij op tragikomische wijze zijn roomse jeugd in Amsterdam beschreef. Grote bekendheid verwierf hij als interviewende taxichauffeur in het tv-programma Taxi. In zijn boeken en verhalen put Spanjer uit een schat aan ervaringen opgedaan in de voetballerij, in acteurs- en schrijverskringen en uiteraard in het dagelijks leven. Onlangs bracht hij herinneringen tot leven in de muziektheatervoorstelling Rot op met die geraniums!

De Leescoalitie

De Nationale Voorleeslunch is een initiatief van de Leescoalitie. Dit is een samenwerkingsverband tussen Stichting Lezen, Stichting CPNB, Stichting Lezen & Schrijven, het Literatuurmuseum/Kinderboekenmuseum, de Koninklijke Bibliotheek, de Vereniging van Openbare Bibliotheken en het Nederlands Letterenfonds.