Ga door naar hoofdcontent
NieuwsLancering programma School en Omgeving

Lancering programma School en Omgeving

Dinsdag 23 augustus 2022Afbeelding Lancering programma School en Omgeving

Op maandag 22 augustus 2022 heeft minister Wiersma van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) het nieuwe schooljaar geopend met de lancering van het programma ‘School en Omgeving’. Met het programma krijgen tienduizenden leerlingen naast hun reguliere lessen op en rondom school extra activiteiten en ondersteuning aangeboden. Scholen bepalen samen met de lokale organisaties welk aanbod er nodig is.

Het idee achter het programma is eenvoudig. Als de jeugd zich op jonge leeftijd breed ontwikkelt op het gebied van sport, cultuur, jeugdwerk en natuuractiviteiten leren zij vaardigheden voor het leven. Minister Wiersma: “Iemand van de bibliotheek helpt je met lezen, iemand anders geeft huiswerkbegeleiding, of iemand van een sportvereniging gaat met jou en de hele klas sporten”. Hierdoor ontstaat een verrijkte schooldag. Met het programma wil het ministerie de kansenongelijkheid in de samenleving verkleinen. Het kabinet heeft de komende jaren in totaal één miljard euro beschikbaar voor de bestrijding van kansenongelijkheid.

Subsidieaanvraag tot en met 30 september 2022

Scholen in Nederland kunnen van 22 augustus tot en met 30 september 2022 een aanvraag indienen voor het verkrijgen van subsidie. In totaal is er financiering voor 130 scholen om hun rijke schooldag in te vullen. Op de website www.gelijke-kansen.nl staat het overzicht van de gebieden waar de voorlopers gesitueerd zijn. De Vereniging van Openbare Bibliotheken heeft gezamenlijk met maatschappelijke organisaties uit de cultuur, jeugdwerk, natuuractiviteiten en sport de Nationale Jeugdcoalitie opgericht. De partijen slaan de handen ineen om het belang van mentale, sociaalemotionele en fysieke ontwikkeling voor de jeugd op de agenda te zetten en zo concreet invulling te geven aan het programma School en Omgeving.

Bekijk de promotievideo van het programma