Lees verder
Kom je ook naar één van onze exclusieve vertoningen van 'Ex Libris'?

Dan hierbij een kijkwijzer voor bijzondere verhaal van de New York Public Library (NYPL) gefilmd door Frederick Wiseman, 88 jaar oud.

Wiseman

Hij filmt al 50 jaar en vaak instituties waarbij hij gemiddeld meer dan 100 uur materiaal filmt. Hij deed dat ook bij o.a. de National Gallery, Berkely, Crazy Horse nightclub in Parijs, en de New Yorkse wijk Jackson Heights.

Hij:

  • – interviewt niet;
  • – gebruikt geen muziek;
  • – geeft geen commentaar;
  • – en registreert alleen wat er gebeurt.

Zijn kracht is zijn interesse in mensen. In de montage maakt hij er een verhaal van waarbij de mensen centraal staan.

Kijkwijzer

Zijn manier van werken zorgt ervoor dat er in de film nogal wat mensen zonder introductie aan het woord zijn. Soms zorgt de context waarin dit gebeurt voor duiding. We zien het MT en de board of trustees van de NYPL in gesprek. En de NYPL kent een levendig activiteitenprogramma waar Paul Holdengräber (een soort Adriaan van Dis van de NYPL) mensen interviewt. We zien o.a. Elvis Costello en vele anderen met hem in gesprek. Maar ook de man van faciliteiten van NYPL vertelt waar zijn mensen voor zorgen.

Duur

De film is niet ondertiteld en duurt 3 uur 17 min. En we draaien zonder pauze.We nemen het niemand kwalijk als je er even tussenuit wilt voor de persoonlijke verzorging. Daar vragen we ook je begrip voor.

Kom je kijken?

Wil je nog naar een vertoning toe? Meld je snel aan via: https://www.probiblio.nl/inschrijven/voorvertoning-ex-libris. Sommige vertoningen zijn al vol.