Lees verder
De VOB heeft het manifest 'Mijn bieb moet blijven! Elke gemeente een bibliotheek' aangeboden aan Tweede Kamerleden op dinsdagmiddag 18 januari 2014.

In de ochtend heeft de VOB het manifest ook aangeboden aan de Vereniging van Gemeenten (VNG) en Interprovinciaal Overleg (IPO).  

De VOB heeft hierover onderstaand persbericht verstuurd.

——————————————————————

Tweede Kamerleden ondersteunen het manifest Iedere gemeente een bibliotheek

Spontaan debat over de toekomst van de bibliotheken in een pop-up bibliotheek op het Plein in Den Haag

Norbert Klein (50Plus), Arno Rutte (VVD), Jasper van Dijk (SP), Jacques Monasch (PVDA), Vera Bergkamp (D66), Carla Dik Faber (CU) en Mona Keijzer (CDA) ontvingen het manifest uit handen van Kars Veling (voorzitter VOB) vanuit een speciaal daarvoor ingerichte pop-up bibliotheek op het Plein in Den Haag. Uit een spontaan debat kwam duidelijk naar voren dat alle Kamerleden het belang van de openbare bibliotheek ondersteunden.

De petitie www.mijnbiebmoetblijven.nl is in nog geen maand tijd meer dan 6000 keer getekend. De Facebookpagina kreeg in dezelfde periode ruim 3300 likes. Meer dan 60 prominenten, waaronder De Jeugd van Tegenwoordig, Tommy Wieringa, Carice van Houten, Arnon Grunberg en Bernard Wientjes, ondertekenden het manifest. De komende periode blijft het mogelijk om de actie online te ondersteunen.

Jacques Monasch (PVDA): "1 bieb per gemeente is veel te weinig! Dit initiatief van de openbare bibliotheken mag nog ambitieuzer en breder uitgerold worden."

Jasper van Dijk (SP): "Ik steun deze actie voor de volle honderd procent. In iedere gemeente moet minimaal 1 bibliotheek aanwezig zijn! Ik heb een amendement ingediend die elke partij, die de bibliotheek een warm hart toedraagt zou moeten ondersteunen."

Iedere gemeente een bibliotheek

Jaarlijks bezoeken 70 miljoen kinderen en volwassenen hun openbare bibliotheek, het aantal jeugdleden is het afgelopen jaar gestegen en 66% van alle jongeren tot 18 jaar is lid van de openbare bibliotheek.
Bibliotheken zijn onmisbaar voor kennis en informatie, digitale vaardigheden en educatie, lezen en literatuur, ontmoeting en debat, kunst en cultuur. De bibliotheek is een toegankelijke plek waar mensen zonder verplichting naar toe kunnen gaan om zich te ontwikkelen, samen of individueel. Dit mogen gemeenten hun inwoners niet ontnemen.

Zie ook www.mijnbiebmoetblijven.nl en www.debibliotheken.nl
———————————————————————–

U kunt hier het persbericht als pdf downloaden.

Bekijk de bijbehorende stukken op het dossier Belangenbehartiging/Mijn bieb moet blijven!. Kijk op het dossier Belangenbehartiging/Bibliotheek in de media voor de aandacht in het nieuws.