Ga door naar hoofdcontent
NieuwsKabinet investeert structureel 50 miljoen in Bibliotheek op school en BoekStart
Overheid verankert bewezen effectieve programma’s voor leesbevordering in onderwijsbeleid

Kabinet investeert structureel 50 miljoen in Bibliotheek op school en BoekStart

Woensdag 11 juni 2025

Demissionair minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Eppo Bruins en demissionair staatssecretaris van Funderend Onderwijs en Emancipatie Mariëlle Paul hebben vandaag in de Antoniusmavo XL in Gouda bekend gemaakt dat er structureel geld beschikbaar komt voor de Bibliotheek op school, oplopend tot 50 miljoen per jaar vanaf 2028. Het geld zal vanaf 2027 worden verdeeld tussen scholen (middels gerichte bekostiging) en bibliotheken. Bibliotheken kunnen de structurele financiering inzetten voor samenwerking met scholen, kinderopvang (BoekStart), lerarenopleidingen of met het mbo.

“Dit besluit is een bekroning van wat we samen met scholen, bibliotheken en kinderopvangorganisaties al jarenlang doen,” zegt Tamar van Gelder, directeur-bestuurder van Stichting Lezen.

 “Het bevestigt dat investeren in een rijke (meer)talige leesomgeving – met goede boeken én deskundige begeleiding – werkt. Dankzij deze structurele verankering kunnen we de programma’s voortzetten en verder verdiepen. Dit is van groot belang voor Stichting Lezen, want hiermee kunnen we blijven bouwen aan wat écht verschil maakt in de leesontwikkeling van kinderen, in een rijke leesomgeving op school en is een stap naar een geletterde samenleving.”

Lezen in het onderwijs werkt – van baby tot puber

BoekStart en de Bibliotheek op school stimuleren de positieve leesspiraal: voorlezen, beter lezen, doorlezen, blijven lezen. De programma’s bieden kinderen van 0 tot 20 jaar een rijke leesomgeving, met actuele collecties, deskundige begeleiding en nauwe samenwerking tussen bibliotheken, kinderopvang en scholen. Ze dragen aantoonbaar bij aan leesvaardigheid, motivatie en gelijke kansen.

Voor Stichting Lezen betekent deze structurele financiering erkenning van de effectiviteit van deze aanpak én de mogelijkheid om met continuïteit en kwaliteit verder te bouwen aan een lezende samenleving.

Partners in leesbevordering

Stichting Lezen voert het programma Kunst van Lezen uit in opdracht van OCW, in samenwerking met de KB nationale bibliotheek en de Vereniging van Openbare Bibliotheken (VOB):

  • Stichting Lezen ontwikkelt beleid, kennis en praktijk voor leesbevordering en literatuureducatie.
  • De KB ondersteunt bibliotheken met landelijke digitale infrastructuur.
  • De VOB vertegenwoordigt de bibliotheeksector en stimuleert lokale samenwerking.

Brede politieke steun

In 2022 stemde een meerderheid van de Tweede Kamer in met de motie Mohandis, waarin de minister verzocht werd onderzoek te doen naar duurzame verankering van de Bibliotheek op School. De VOB is blij met de doorlopende brede politieke steun vanuit de Tweede Kamer, die een cruciale bijdrage heeft geleverd aan de verankering van dBos.

Klaas Gravesteijn, directeur VOB: “Wij zijn ontzettend blij met deze structurele investeringen. Het is een belangrijke erkenning van het kabinet voor alle onderwijs- en bibliothekenpartijen die de afgelopen jaren hard hebben gewerkt om de aanpak tot het huidige succes te maken. Een groot compliment is dan ook op zijn plaats.”

Ronald Huizer, directieteam KB – portefeuille Lezen en digitale geletterdheid: “We zijn erg blij met deze structurele investering van OCW in de programma’s voor lezen en leesbevordering. Het is een mooie erkenning van het belang van lezen, en sluit goed aan bij onze strategische ambities: meer mensen de kans geven om te lezen en mee te doen in de informatiesamenleving. Lezen vormt je denken, verruimt je wereldbeeld en is essentieel om volwaardig mee te kunnen doen – zowel offline als online.”