Kabinet: Bibliotheek onmisbare samenwerkingspartner van het onderwijs
Maandag 16 september 2024Op 13 september heeft het Kabinet Schoof haar regeerprogramma gepresenteerd. Het kabinet wil het bibliotheeknetwerk én de samenwerking tussen bibliotheken, kinderopvang, onderwijs, gemeenten en maatschappelijke organisaties versterken. Bibliotheken zijn volgens het kabinet onmisbaar in de bestrijding van laaggeletterdheid en in de bevordering van leesvaardigheid, leesplezier en digitale geletterdheid. Het kabinet stelt zich als doel om een doorlopende leeslijn van nul tot honderd jaar te realiseren.
Het kabinet maakt zich grote zorgen over de onderwijskwaliteit en dat steeds meer kinderen school met een taal en/of rekenachterstand verlaten. Begin 2025 presenteert het kabinet daarom een Herstelplan kwaliteit onderwijs. Het versterken van basisvaardigheden zoals rekenen, lezen en staan hierin centraal. Scholen worden om deze reden ook gecompenseerd voor de btw-verhoging op leermiddelen. Tot slot wil het kabinet meer inzetten op burgerschap en digitale geletterdheid op school. Het versterken van bibliotheken ziet het kabinet als randvoorwaarde om het aangekondigde Herstelplan kwaliteit onderwijs te laten slagen.
Klaas Gravesteijn, directeur VOBHet kabinet noemt de openbare bibliotheek terecht als onmisbare partner van het onderwijs, gemeenten, de kinderopvang en maatschappelijke partners. Het is daarom ontzettend goed nieuws dat dit kabinet het bibliotheeknetwerk verder wil versterken en structurele samenwerking met het onderwijs en de kinderopvang gaat borgen.”
Direct contact en een rechtvaardige, menselijke overheid
De (digitale) dienstverlening moet voor iedereen eenvoudig en begrijpelijk zijn, aldus het kabinet. De regering wil dat de overheid goed bereikbaar is voor de burger, aan het loket, telefonisch, schriftelijk en digitaal. Daarom wordt er onderzoek gedaan naar een mogelijk wettelijk recht op direct contact met de overheid. Ook wil het kabinet de bereikbaarheid en toegankelijkheid van overheidsorganisaties voor burgers verbeteren bij bestaande loketten en op de logische plaatsen waar mensen op zoek gaan naar hulp, zoals wijkcentra en buurthuizen. Alle specifieke uitkeringen (SPUK’s) worden in 2026 omgezet in gemeentefondsuitkeringen. Alleen op basis van een kabinetsbesluit kunnen huidige specifieke uitkeringen worden voortgezet. De VOB maakt zich zorgen over consequenties voor de SPUK voor de Informatiepunten Digitale Overheid (IDO).
Voorzieningen
Het kabinet zet zich in voor de ‘vitalisering’ van regio’s en gebieden waar de leefbaarheid onder druk staat. Het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid (NPLV) wordt daarom doorgezet. Vanuit de aanpak Elke Regio Telt! wordt er geïnvesteerd in regio’s aan de randen van het land. Het kabinet is voornemens om lopende Regio Deals door te ontwikkelen naar lange termijn investeringsagenda’s op het gebied van onder andere onderwijs, bereikbaarheid, economie en zorg. Daarnaast wil het kabinet werken aan gebiedsgerichte aanpakken met langjarige agenda’s om de kwaliteit van leven, wonen en werken voor inwoners te versterken.
Cultuur
In het regeerprogramma staat geen passage opgenomen over cultuur. Dit betekent dat dit onderwerp een ‘vrije kwestie’ is voor de Tweede Kamer. Op basis van meerderheden in de Tweede Kamer zal het cultuurbeleid worden vormgegeven. Het cultuurbeleid dat is ingezet door Rutte IV wordt voortgezet. De VOB maakt zich grote zorgen over de stapeling van bezuinigingsmaatregelen op kunst en cultuur door de btw-verhoging, de kansspelbelasting en de verlaging van gemeente- en overheidssubsidies. Volgens een analyse leidt dit tot een kaalslag van € 350 miljoen voor de sector.