Lees verder
In Computerworld staat het interview 'Copyright hervormen? Stap naar het EU-Hof!' van Dirk Visser naar aanleiding van de proefprocedure e-books.

Dirk Visser (Klos Morel Vos & Schaap) heeft op 8 september namens de VOB gesproken op het debat ‘Copyright 4 Innovation’. Hij is naar aanleiding van dit debat op 4 november geïnterviewd. 

‘Sprong van rechtbank naar EU-Hof’

In het interview ‘Copyright hervormen? Stap naar het EU-Hof!’ gaat hij in op hoe een rechtbank een vonnis kan versnellen door zich direct te wenden tot het Europese Hof van Justitie:

"Don’t legislate, litigate! Luxemburg is de oplossing!", stelt Visser, en wel om verschillende reden. Ten eerste snelheid. Voorheen kwamen zaken alleen bij het EU-Hof terecht na prejudiciële vragen van Hoge Raden of Hoven in lidstaten. Dat betekent wachten op een Salomonsoordeel na soms wel tien jaar procederen. Maar ook rechtbanken kunnen tegenwoordig direct vragen stellen aan het EU-Hof, en zo is met een grote hinkstapsprong binnen no time een principiële uitspraak krijgen voor héél Europa […]".

Proefprocedure

De VOB is de proefprocedure ‘E-books en leenrecht’ gestart tegen Stichting Leenrecht om duidelijkheid te krijgen over de toepasselijkheid van het leenrecht op online uitlenen van e-boeken.