Lees verder
Ruim een half jaar ben ik nu op pad als Regiogids voor de regio Zuidoost-Nederland. Zoals ik in mijn eerdere blog ook al aangaf, wordt er veel ontwikkeld en georganiseerd in bibliotheekland. Zoveel leuke, interessante projecten die eenvoudig door andere bibliotheken ingezet kunnen worden.

Elke week vertelt een van de regiogidsen over vernieuwende en interessante projecten, deze week Ingrid Roelofs.

Er zijn vier regiogidsen aangenomen om de innovatiebeweging, die met Route 2020 is gestart, voort te zetten.

Ingrid Roelofs (Bibliotheek Venlo) is actief in de regio Zuidoost-Nederland.

Ingrid over: De Innovatiebieb voor en door iedereen

Bibliotheek Nijmegen is bijvoorbeeld ver in het ontwikkelen van projecten voor het Voortgezet Onderwijs en wordt vaak benaderd door andere bibliotheken voor advies.

Bibliotheek Arnhem gaat zich steeds meer richten op speciale doelgroepen:

  • Om de jeugd weer in de bibliotheek te krijgen is het project Verhalenvangers opgestart. Binnen dit project verzamelen jongeren verhalen door te luisteren, kijken, vertellen, lezen, ontdekken en doen.
  • Voor de doelgroep 55-plus is een subsidie aanvraag gedaan voor Age Friendly Cultural City Arnhem 2019! 

Ook POI’s zijn constant bezig met innovaties. Cubiss wil bijvoorbeeld een soort innovatiefestival organiseren. Daarnaast wordt in samenwerking met de universiteit van Tilburg een onderzoek opgestart naar big data in de bibliotheek. Doel is om het werken met data te integreren in het bibliotheekwerk.

Een vaak gehoorde opmerking is: er zijn teveel plekken waar gewerkt wordt aan innovatieve projecten, bijvoorbeeld bij de verschillende POI’s. Veel van deze projecten lijken op elkaar of hebben hetzelfde doel (bijvoorbeeld overal leerlijnen voor de jeugd). Het zou handig zijn als dit meer gecentraliseerd zou worden.

Als medewerker van de bibliotheek ben je vaak gefocust op je eigen regio, je houdt vakliteratuur bij en bezoekt landelijke bijeenkomsten, maar daardoor weet je nog lang niet wat er zich allemaal afspeelt in bibliotheekland. Dat is jammer, want er zijn vaak leuke projecten die je ook voor je eigen bibliotheek zou kunnen gebruiken.

Er wordt zoveel ontwikkeld en georganiseerd dat je door de bomen het bos niet meer ziet.

En precies hiervoor is het platform Innovatiebieb ontwikkeld. Op dit platform worden al veel projecten gedeeld, maar nog lang niet allemaal. Dus, heb je een leuk project ontwikkeld? Deel dit dan vooral met anderen via de Innovatiebieb!

Een plek waar je nog meer ideeën kunt opdoen is de Innovatiedag op 14 februari in Amersfoort, georganiseerd door de Innovatieraad in samenwerking met de Regiogidsen. Genomineerde, innovatieve projecten -verzameld door de Regiogidsen- worden in het ochtendprogramma gepresenteerd.

Nieuwsgierig geworden? Kom 14 februari naar Amersfoort en laat je verrassen!