Lees verder
Jaren geleden was een bibliotheek succesvol als er veel werd uitgeleend. Tegenwoordig lopen de uitleningen landelijk al jaren terug. De focus ligt nu meer op: Hoe krijg je mensen in je bibliotheek, zorg je ervoor dat ze langer blijven en ze vaker terugkomen?

Er zijn vier regiogidsen aangenomen om de innovatiebeweging, die met Route 2020 is gestart, voort te zetten.

Ingrid Roelofs (Bibliotheek Venlo) is actief in de regio Zuidoost-Nederland.

Ingrid over: Hoe genereer je zoveel mogelijk bezoekers?

Bibliotheken zijn hier heel inventief in. Naast de leescafé’s/horecagelegenheden die in veel bibliotheken te vinden zijn, worden er ontzettend leuke projecten en activiteiten georganiseerd om ervoor te zorgen dat steeds meer mensen de bibliotheek weten te vinden.

Wat voor activiteiten dan?

Bibliotheek Maastricht organiseert bijvoorbeeld ‘Letters en noten bij de lunch’. Tijdens de lunch in het leescafé worden gedichten voorgedragen of wordt er muziek gemaakt. Vanuit de bibliotheek gezien is dit puur facilitair (het inhoudelijke programma is in handen van een andere organisatie), maar het levert wel veel (terugkerende) bezoekers op.

Zowel de bibliotheek Arnhem als Nijmegen organiseren een Uitnacht waarbij bezoekers in tentjes, de nacht kunnen doorbrengen in de bibliotheek. In Arnhem leverde dit maar liefst 3.500 bezoekers op. 

Het project Arnhemse helden (bestaande uit een tentoonstelling en verschillende activiteiten) had als doel om een ode te brengen aan alle helden. Helden van vroeger, van nu en helden die (nog) niet weten dat ze een held zijn. Hierbij kun je denken aan een oorlogsheld, kunstheld, YouTube held, verzetsheld, zeeheld en superheld. Er kon ook gestemd worden op nieuwe helden uit Arnhem. Tijdens een feestelijke bijeenkomst in december (met veel belangstellenden) werd de winnaar bekend gemaakt. Dit project was overigens ook genomineerd voor de Landelijke dag nieuwe bibliotheekinitiatieven. 

Bij de Domijnen (bibliotheek Sittard) heeft men het concept Leeswinkels ontwikkeld (waarover ik in mijn eerste blog al vertelde). In de verschillende stadsdelen is dit een maatschappelijke ontmoetingsplek rondom de thema’s lezen, kennis en informatie. Er worden activiteiten georganiseerd die passen bij de gebruikers. Bijvoorbeeld een brei- en haakclub of een young adult book club. Daarnaast worden in zoveel mogelijk locaties inloop spreekuren georganiseerd door onder andere de Rabobank, een advocatenkantoor en Hogeschool Zuyd.

In Kerkrade zijn de cursussen dialect bijna altijd volgeboekt. En in oktober vorig jaar heeft deze bibliotheek een heus Kinderboekenbal georganiseerd waar 250 kinderen aan deelnamen.

En wat te denken van een ‘normale’ open dag, zoals Eindhoven vorig jaar heeft georganiseerd. Er kwamen honderden mensen af op hun Bieb familie festijn.

Zo zie je maar, er bestaan genoeg ideeën om mensen naar de bibliotheek te krijgen! Op zoek naar inspiratie? Kijk dan eens op www.innovatiebieb.nl.

Ook iets moois opgestart?

Deel al jullie (innovatieve) activiteiten / projecten op www.innovatiebieb.nl. Zo kunnen ook andere bibliotheken gebruikmaken van jullie ervaringen! Of kijk op biebtobieb.nl bij de groep innovatie.