Lees verder

Er zijn vier regiogidsen aangenomen om de innovatiebeweging, die met Route 2020 is gestart, voort te zetten.

Vie van Steenbergen (Bibliotheek Eemland) is actief in de regio Midden Nederland, Flevoland en Noord-Holland.

Vie over: Waar ben je?

Dat appt mijn vriend mij dagelijks. Het is vast de meest gestelde vraag op WhatsApp. Want net zoals iedereen, ben ook ik vaak onderweg en wil de ander weten waar ik ben.

In Houten

Begin maart was ik op bezoek in Houten bij Gert Staal, directeur bestuurder Bibliotheek Lek & IJssel. "We waren er bijna niet meer geweest”, vertelde Gert. “De gemeente was van plan de stekker eruit te halen’’. Inmiddels is het tij gekeerd en klimt de centrale bibliotheek in Houten uit het dal. Maar het is nog geen gelopen race. Waren er door de bezuinigen vestigingen en functies geschrapt; nu is er weer wat ruimte om mensen in dienst te nemen; deze zomer hoopt men een nieuwe marketeer aan te nemen. 

Overleven…

Dan ben je niet bezig met innovatie, toch? Dat had je gedroomd… Er was een pilot met boodschappenbezorgdienst PICNIC. Met 300.000 uitleningen in de regio, een kans voor PICNIC en voor de bibliotheek. Het idee was goed alleen struikelde het over de interne logistiek, dat was ingewikkelder en daardoor veel duurder dan van tevoren bedacht. Na een half jaar werd, hoe spijtig ook, de stekker eruit getrokken. Een ander project betrof FABLAB, de wereldwijde community van 600 digitale maakplaatsen. Op woensdagmiddag kon groot en klein langskomen en deelnemen aan workshops over het gebruik en de mogelijkheden om te ontwerpen in 2D of 3D. Het was een succes maar het geld was op. De partner in het project, het bedrijf Tinkerinq, verhuisde naar een pand buiten de bibliotheek.

In het Sociaal Domein

Bibliotheek Lek en IJssel innoveert nog steeds en zet stappen, met name in het Sociaal Domein. Sabrina Damen, projectleider Sociaal Domein, vindt het belangrijk dat er verder wordt gekeken dan alleen het missen van geletterdheid. Net zoals andere Taalhuizen in het land, zet men in op deskundigheidsbevordering van professionals en vrijwilligers die werken met de (potentiële) doelgroep. Zo is er donderdag 21 maart aanstaande een regionaal minicongres over de perceptie van laaggeletterdheid. Geïnteresseerden kunnen zich hier aanmelden

Van winkel naar supermarkt

Gert heeft een grote wens voor de toekomst : laat bibliotheken gezamenlijk optrekken en gezamenlijk zorgen voor producten die vervolgens iedereen kant en klaar kan oppakken en uitrollen in zijn/haar bibliotheek. Kortom, net zoals de landelijke huisstijl zou er dus een assortiment producten beschikbaar moeten zijn, waar men kan shoppen. Zoals in een supermarkt eigenlijk. Dat zou veel tijd, geld en energie schelen voor de kleinere bibliotheken onder ons. Een project waarbij Gert Staal graag betrokken wordt. In ieder geval is zijn bibliotheek weer ‘back on track’. Na het gesprek liep ik langs de winkels voor wat boodschappen…ping….Waar ben je?

Ook iets moois opgestart?

Deel al jullie (innovatieve) activiteiten / projecten op www.innovatiebieb.nl. Zo kunnen ook andere bibliotheken gebruikmaken van jullie ervaringen! Of kijk op biebtobieb.nl bij de groep innovatie.