Lees verder
Deze (boeken)week zendt de VPRO de documentaire reeks van Frans Bromet uit over de bibliotheek. Bromet dwaalt door bibliotheken en spreekt met medewerkers, vrijwilligers en vooral bezoekers van bibliotheken. Die gesprekjes zijn vaak kleine pareltjes van verhalen en laten zien wat de bezoekers, van jong tot oud, naar de bibliotheek brengt.

Vier regiogidsen zijn aan genomen om de innovatiebeweging, die met Route 2020 gestart is, voort te zetten.

Gids Joost Zijderveld heeft een rol in het verbeteren van de aansluiting tussen de POI’s en de bibliotheken in Nederland via innovatie bij bibliotheken. Een goede aansluiting is cruciaal voor het verder brengen van innovaties.

Joost over: Bromentjes

In een interview met Bromet las ik dat hij verrast was dat de bibliotheek zoveel meer is dan alleen het uitlenen van boeken. Fijn dat Bromets film dat kwartje helpt laten vallen.
Want dat is dus toch nog steeds nodig.

Dankzij de documentaire realiseer ik me dat wat voor mijzelf heel vanzelfsprekend is, voor de documentairemaker en wellicht voor de kijkers nog niet vanzelfsprekend is. Namelijk dat iedereen jong en oud, rijk en dakloos, ontmoeting en stilte zoekend, kennis vergarend en kennis delend, naar de bibliotheek komt. En hoe prachtig en waardevol dat is.

Zowel als Regiogids als in mijn werk bij de Bibliotheek Deventer neem ik wekelijks vele Bromet-momentjes waar. Kleine pareltjes van gesprekken en ontmoetingen in openbare bibliotheken.
Deze week was ik bij de heropening van de Bibliotheek in Lettele, Overijssel. Een kleine bibliotheek in dito dorpskern. Een vernieuwde bibliotheek die dankzij de inzet van vrijwilligers, de lokale ondernemer van de speelgoedwinkel, de basisschool, de dorpsbelangen vereniging en de gemeente als vanzelfsprekend een centrale plek heeft in de lokale samenleving. Een bibliotheek vol Bromet-momentjes. Zonder toeters en bellen, maar voor en door mensen.

In mijn werk ben ik veel bezig met processen op orde krijgen, leidinggeven, organiseren, innoveren en samenwerkingen optimaliseren. Heel mooi allemaal, maar uiteindelijk gaat het om de Bromet-momentjes. Ik wens ze ook jou veel toe.

Iets moois opgestart?

Deel al jullie (innovatieve) activiteiten / projecten op www.innovatiebieb.nl. Zo kunnen ook andere bibliotheken gebruikmaken van jullie ervaringen! Of kijk op biebtobieb.nl bij de groep innovatie.