Lees verder
Elke week vertelt een van de regiogidsen over vernieuwende en interessante projecten. Deze week geen regiogids, wel Erik Boekesteijn.

De vier regiogidsen en Joost Zijderveld werken samen met Erik Boekesteijn, die in het traject ‘Van Bibliotheek Naar Beter’ als sparringpartner en creatieve coach fungeert.

Erik Boekesteijn over: VBNB en Missie Makersbase Breda Futureproof

De Makersbase van Nieuwe Veste bestaat 2 jaar en mede ook in het kader van aankomende herinrichting en verbouwing is het tijd voor een evaluatie en blik op de toekomst. Vanuit Van Bibliotheek naar Beter is het een plezier om bij Karlijn Muller en haar topteam aan te schuiven en mee te denken. Makerbase heeft een bereik van 4000 bezoekers per jaar!! Er is veel meer gedaan dan voorzien en dat is een succes, alsook een uitdaging. De diversiteit van activiteiten vraagt veel ontwikkeltijd, zeker in een domein waar de inhoud ook continue aan verandering onderhevig is. Om de makersplaats duurzaam de huidige waarde te laten behouden en up to date te houden dan is tijd voor reflectie en keuzes essentieel.

Om dit mogelijk te maken trek ik me met het team, bestaande uit 2 makerscoaches, programmaker, projectleider en 3 stagiaires/afstudeerders van CMD Breda terug op een alternatieve en inspirerende locatie. De reeds eerde benoemde kernwaarden (zie foto) worden naast het brede aanbod van vrije tijd (inloop en events) en onderwijs gelegd. Hieruit blijkt de noodzaak om scherper af te bakenen. Terug naar de oorspronkelijke doelgroep (12+, focus op jongeren) met een kleine uitloop naar bovenbouw basisonderwijs . Inhoudelijk benoemen worden er 4 thema’s (sustainability, robotica, smart city en privacy) gekozen, maar de tools blijven divers en veranderlijk.

Tijdens de sessie blijkt het beoogde mix&match-systeem tussen de thema’s en de tools een mooie ambitie, maar tijdtechnisch niet haalbaar. Het team komt uit op een aanbod van 6 thematische lessenreeksen en daarnaast een ruim workshopaanbod met focus op tools. De persona’s, getekend door Makerscoach Rutger, brengen de diversiteit van de doelgroep in beeld. Dat toont kansen en uitdagingen, maar ik heb de volle overtuiging dat dit team eruit komt en een mooie toekomst tegemoet gaat. Indien het nodig is en wanneer ik toegevoegde waarde kan leveren, dan schuif ik in de toekomst vanuit VBNB graag weer aan.

Ook iets moois opgestart?

Deel daarom ook al jullie (innovatieve) activiteiten / projecten op www.innovatiebieb.nl. Zo kunnen ook andere bibliotheken gebruikmaken van jullie ervaringen! Of kijk op biebtobieb.nl bij de groep innovatie.