Lees verder

Vier nieuwe regiogidsen zijn aan genomen om de innovatiebeweging, die met Route 2020 gestart is, voort te zetten.

Marina is actief in de regio Zuidwest-Nederland.

Marina Polderman over projecten voor jongeren en de bibliotheek

Jongeren en de bibliotheek. Lange tijd leek het een moeilijke combinatie, maar op een of andere manier lijkt het tij zich snel te keren – gelukkig!

Uit een vorige week verschenen onderzoek van de KB en NBD Biblion blijkt dat jongeren de bibliotheek ervaren als een plek waar zij een tijdje ‘offline’ kunnen zijn. De belangrijkste redenen voor jongeren om de bibliotheek te kiezen als plek om te studeren zijn de rust, aanwezigheid van boeken en tijdschriften én het feit dat bezoekers hun eigen ‘ding doen’.

Als regiogids vroeg ik aan verschillende mensen welke bibliotheek het nu goed doet op het gebied van jongeren. Steeds kreeg ik te horen: Rotterdam! En toen ik onlangs een presentatie van Paul Adels van Bibliotheek Rotterdam bijwoonde bleek dat ook helemaal te kloppen. In Rotterdam is gekozen voor een uitgebreide programmering rondom jongeren, waarbij drie doelgroepen worden onderscheiden: middelbare scholieren, jongeren die een opleiding/studie volgen en jongeren met een baan (of die daar naar op zoek zijn). Binnen die doelgroepen maken ze nog onderscheid tussen jongeren die wat minder / meer zelfredzaam zijn.

Uitgangspunt is steeds dat de bibliotheek een faciliterende rol heeft, waarbij de activiteiten worden uitgevoerd door- of in samenwerking met een of meerdere partners. Prachtige communities zijn er gevormd, zoals Girlboss (voor HBO-studenten/vrouwen rondom ondernemerschap), Young Adults (met speciale pizzasessies!), Gamers en niet te vergeten de community rondom Hiphop, waarbij (Rotterdamse) hiphoppers maandelijks worden geïnterviewd of een inspirerende lezing geven.

De activiteiten rondom Hip hop passen in een breder programma waar de Hip Hop taskforce van Bibliotheken Rotterdam, Aanzet, De Boekenberg en Haarlemmermeer, Muziekweb, Cubiss en ProBiblio zich mee bezighouden. HipHop In Je Bieb is gezamenlijke programmering, floating collecties en informele educatie rond hiphop en urban culture door bibliotheken. Een geweldig initiatief!

En dan kwam ik onlangs ook nog het mooie project Leeshonger voor middelbare scholieren tegen: een initiatief van Bibliotheek Midden-Brabant. Een online leesclub voor jongeren van 14-18 jaar, met als motto ‘maak van je literatuurlijst een feestje’. Elke twee maanden wordt er gezamenlijk een boek besproken. In een Facebookgroep wordt het boek tussendoor besproken en wordt er extra context geboden zoals onder andere muziek, weetjes, en video’s waarin vragen worden gesteld aan de deelnemers.

Het project is net van start gegaan en ik ga het als regiogids met plezier volgen. Alle initiatieven waarbij we als bibliotheken de band met jongeren versterken én hen verder op weg helpen in hun studie en leven dragen er tenslotte aan bij dat de combinatie bibliotheken en jongeren (weer) net zo gewoon wordt als de combinatie bibliotheken en kinderen. Een mooie ontwikkeling!"

Ook iets mooi opgestart?

Heb je ook een jongerenproject dat landelijke aandacht verdient? Tip jouw regiogids!