Lees verder
Toen ik in 2015 kennismaakte met de bibliotheeksector begreep ik niet direct hoe die sector was georganiseerd. De verschillende organisaties en afkortingen vlogen mij als bieb-groentje om de oren: KB, VOB, POI, om er maar eens drie te noemen.

Vier regiogidsen zijn aan genomen om de innovatiebeweging, die met Route 2020 gestart is, voort te zetten.

Gids Joost Zijderveld heeft een rol in het verbeteren van de aansluiting tussen de POI’s en de bibliotheken in Nederland via innovatie bij bibliotheken. Een goede aansluiting is cruciaal voor het verder brengen van innovaties.

Joost over de organisatie van ons netwerk

Waar de afkortingen voor staan, werd me wel snel duidelijk. Maar over dat organiseren, dat is een ander verhaal. Daarover later meer.

Wat me ook snel duidelijk werd, met wie van welke afkorting je ook spreekt: iedereen heeft overduidelijk hart voor de bibliotheekzaak en doet op zijn of haar eigen gebied het beste om de bibliotheken verder te innoveren tot de plek waar je je kunt ontwikkelen, kunt ontmoeten, of waar je gewoonweg gewoon mag zijn. Hoe oud of jong, of van welke afkomst je ook bent.

Wat een prachtige sector, en wat gebeurt er veel in en om de bibliotheken. En dat mag (moet!) gedeeld worden.

Onze regiogidsen

De regiogidsen gaan het land in, gaan op bezoek bij bibliotheken en helpen lokale bibliotheekinitiatieven deelbaar en opschaalbaar te maken. Ook wijzen de regiogidsen bibliotheken op de ontwikkelingen en programma’s die elders al/ook spelen. Zodoende krijgen lokale initiatieven en innovaties de schijnwerper en steun die ze verdienen en wordt voorkomen dat wielen op meerdere plekken moeten worden uitgevonden. Dat klinkt mooi, en dat is het ook. Maar eigenlijk zegt het naar mijn mening ook iets over het organiseren van samenwerking in de sector dat er regiogidsen moeten zijn.

Samen verder komen

Hoe komt het toch dat we met al die passie, bevlogenheid, en ook met al die organisaties met afkortingen en agenda’s er nog onvoldoende in slagen om innovaties (hoe klein of groot ook) breed te delen en te versterken? Waarom loopt de verbinding tussen de verschillende organisaties in de sector nog niet altijd als vanzelf als het gaat om innovatie?

Met dat vraagstuk ben ik aan de slag. Op basis van gesprekken die ik voer met vertegenwoordigers van bibliotheken, POI’s, VOB en KB stel ik een aantal praktische aanbevelingen op. Aanbevelingen over hoe die organisaties met elkaar tot een nog soepeler proces van ideevorming, experiment en implementatie, inclusief het delen en het opschalen van innovatie kunnen komen.

Eerste kwartaal 2019 moeten die aanbevelingen gereed zijn.
Q1, om maar met een afkorting te eindigen.