Lees verder
Innovaties. Bij dit woord wordt vaak gedacht aan grote en veelal digitale projecten waarvoor veel geld en personeel nodig is. Niet is minder waar.

Vier regiogidsen zijn aan genomen om de innovatiebeweging, die met Route 2020 gestart is, voort te zetten.

Ingrid Roelofs (Bibliotheek Venlo) is actief in de regio Zuidoost-Nederland.

Ingrid over innovaties: wat zijn dat?

Tijdens mijn gesprekken met bibliotheekdirecteuren kom ik verschillende ‘pareltjes’ tegen. Het zijn niet allemaal digitale producten en ze zijn vaak kleinschalig, hierdoor zeker niet minder belangrijk voor de bibliotheek en de plaats/regio waar deze gevestigd is.

Neem bijvoorbeeld de ‘Human library’, een activiteit die in 2019 wordt uitgerold in Nijmegen, Eindhoven, Tilburg, Oss en Boxmeer. Letterlijk is dit het uitlenen van een persoon: mensen ‘spelen voor boek’ met betrekking tot een bepaald onderwerp/stigma, bijvoorbeeld transgenders, lesbiennes met kinderen …etc. Een zeer verrassend project is Uur van de buurt van de bibliotheek Heerlen. In elke bibliotheeklocatie van Heerlen wordt 1x per maand een discussiebijeenkomst georganiseerd (over thema’s die op dat moment actueel zijn). Hierbij is altijd een buurtagent, een gebiedsregisseur en een vaste medewerker van de bibliotheek aanwezig. De discussies zijn levendig en de collectie wordt elke keer aangepast op het te bespreken thema.

En wie zegt dat kinderen niet meer 2 uur lang kunnen luisteren, heeft het mis. De Bibliotheek Kerkrade organiseert namelijk een kinderuniversiteit: dit zijn filosofie bijeenkomsten voor kinderen van groep 5 en 6, waarbij gepraat wordt over het leven en alles wat daarbij hoort. Gedurende de twee uur durende sessies zijn de kinderen muisstil.

Zeker innovatief is de samenwerking met Hogeschool Zuyd: de collectie van alle mediatheken van Hogeschool Zuyd is ingevoerd in het bibliotheeksysteem van Sittard. Leden van de bibliotheek Sittard kunnen hierdoor ook de collectie van Hogeschool Zuyd lenen. Alle studenten van Hogeschool Zuyd zijn lid van de bibliotheek en is er een uitwisseling van medewerkers van beide organisaties.

En tenslotte, hoe kun je met minder middelen toch in elke wijk een bibliotheekvestiging runnen? Voor Sittard is het antwoord hierop ‘de Leeswinkel’: een maatschappelijke ontmoetingsplek rondom de thema’s lezen, kennis en informatie. De Leeswinkels zijn gesitueerd in het centrum van het stadsdeel (veelal in een winkelpand) en hebben een oppervlakte van 250 m2, met een collectie van maximaal 10.000 banden. Er worden activiteiten georganiseerd die passen bij de gebruikers van de betreffende Leeswinkel.

Zo zie je maar, zelfs de kleinste projecten zijn de moeite waard om te delen.

Ook iets mooi opgestart?

Deel daarom ook al jullie (innovatieve) activiteiten / projecten op www.innovatiebieb.nl. Zo kunnen ook andere bibliotheken gebruikmaken van jullie ervaringen! Of kijk op biebtobieb.nl bij de groep innovatie.