Lees verder
Wanneer je woont en werkt in Amersfoort, zo'n beetje het centrum van het land, lijkt Alkmaar best een eind weg. Uiteindelijk viel de reis mee: na 1 1/2 uur reizen was ik in de kaasstad van Nederland.

Er zijn vier regiogidsen aangenomen om de innovatiebeweging, die met Route 2020 gestart is, voort te zetten.

Vie van Steenbergen (Bibliotheek Eemland) is actief in de regio Midden Nederland, Flevoland en Noord-Holland.

Vie over: wat is de bedoeling?

Kaas was niet mijn bestemming maar Bibliotheek Kennemerwaard, bestaande uit een samenwerking van vier bibliotheken: Alkmaar, Bergen, Castricum en Heerhugowaard. Ik had een afspraak met sectormanager Innovatie en Ontwikkeling, Jan Kaldenbach.

Passievol

Wat heerlijk om op visite te gaan bij een bevlogen collega die je meeneemt in zijn passie en werk. Jan heeft al 40 jaar passie voor de bibliotheek. Voor Bibliotheek Kennemerwaard om precies te zijn, waar Jan al die tijd heeft gewerkt. Hij vertelde over de werkwijzen en ontwikkelingen van ‘zijn’ bibliotheek. Voor velen wellicht al bekend maar voor mij als ‘relatieve’ nieuweling niet. Ik was dan ook erg blij met zijn insights en tips, die ik graag met jullie deel.

De tips van Jan

  • Vraag je bij elk idee of project eerst af: Wat is de bedoeling? (naar Wouter Hart – Verdraaide Organisaties)
  • Bevlogenheid is een ding, maar kunnen we het plan ook financieren?
  • ‘Blijf kijken naar de wereld om je heen’. Dat moet een opdracht zijn voor elke bibliotheekmedewerker, in de front- of in de backoffice. 
  • Samen met partners uit de buitenwereld wordt het resultaat beter!
  • Zonder vrijwilligers lukt het niet meer! Voor de bibliotheek is het inzetten van vrijwilligers onontbeerlijk.
  • Teams en teamwork: dat levert topprestaties op.

Vooral de vraag wat is de bedoeling, kwam bij mij binnen en heb ik mij elke dag weleens gesteld, zelfs buiten werktijd!

Innovatie

Innovatie in de bibliotheek gaat voor Jan niet zozeer innovatieve producten maar om het krijgen van een andere mindset in de bibliotheekwereld. Werken vanuit een visie, het delen van informatie, vertrouwen hebben in elkaar, bevlogenheid, constant in gesprek blijven met je gemeenten en outsourcen wat niet je corebusiness is. 

Een paar concrete voorbeelden 

Communities
Creatieve Universiteit Alkmaar biedt unieke en inspirerende workshops en lezingen voor startende ondernemers, projecteigenaren van maatschappelijke organisaties en pioniers. Dit gebeurt in samenwerking met Bibliotheek Kennemerwaard. 

Educatie 
Coderdojo is het paradepaardje van de bibliotheek. Programmeren met verschillende tools en websites bouwen. Dit bleek een succesformule en is inmiddels landelijk uitgerold. 

Veilig puberen sinds 2015 meerjarenprogramma vanuit de gemeente. Ouders, onderwijs en jeugdigen beter voor te bereiden op de fase puberteit. Dit is een project waar ook de bibliotheek aan deelneemt. Het betreft een samenwerkingsproject vanuit de gemeente Heerhugowaard.

Laaggeletterden 
Lezen in de keuken een sociale activiteit voor iedereen die de Nederlandse taal nog niet helemaal beheerst. In een buurthuis gaat men aan de slag in de keuken. Tegelijkertijd oefen je met taal.

Naar Bergen 

Binnenkort ben ik twee dagen in Bergen. Naast winkelen, wandelen en luieren, ga ik even langs de bibliotheek. Kijken of ik ook hier Jan’s bevlogenheid terug kan vinden!

Ook iets moois opgestart?

Deel al jullie (innovatieve) activiteiten/projecten op www.innovatiebieb.nl. Zo kunnen ook andere bibliotheken gebruikmaken van jullie ervaringen! Of kijk op biebtobieb.nl bij de groep innovatie.