Lees verder
Na de blogs van mijn vier collega (regio)gidsen, aan mij de eer om de laatste blog van het jaar in deze feestelijke maand te schrijven. Afgelopen maand voerde ik voornamelijk gesprekken in Overijssel en Drenthe. Elk gevoerd gesprek voelt als het uitpakken van een cadeautje. Na 2,5 jaar werkzaam te zijn in onze branche ben ik ook tijdens deze gesprekken weer verrast door de diversiteit aan ontwikkelingen, projecten, vernieuwingen en innovaties. Een drietal cadeaus pak ik hier voor jullie uit.

Er zijn vier regiogidsen aangenomen om de innovatiebeweging, die met Route 2020 is gestart, voort te zetten.

Ilona Ebels (Biblionet Groningen) is actief in de regio Noord-Oost Nederland.

Ilona over: de cadeaumaand december

TechniekTaal

Het project TechniekTaal zal ik de komende periode met interesse volgen. De Overijsselse bibliotheken gaan onderzoeken welke rol zij kunnen spelen rondom technologische ontwikkelingen zoals digitalisering, robotisering, kunstmatige intelligentie en de impact hiervan op het functioneren van mensen. Rond de zomer kunnen we meer inzicht verwachten in de rol van de bibliotheken op dit vraagstuk. Ik kom hier vast nog eens op terug!

Gezondheidsvaardigheden

Een ander mooi cadeau vernam ik in Drenthe tijdens mijn gesprek met de nieuwe bestuurder van Biblionet Drenthe, Annelies Bakelaar. Misschien komt het omdat ik een aantal jaren geleden op het terrein van de publieke gezondheid werkzaam was, maar de alliantie tussen Zorgbelang Drenthe en Biblionet Drenthe vind ik een aansprekende en vernieuwende aanpak. Een deel van de Drentse bevolking heeft beperkte gezondheidsvaardigheden en is laaggeletterd. Vanuit het verband tussen laaggeletterdheid en welbevinden, maken Zorgbelang Drenthe en Biblionet Drenthe zich hard voor het verbeteren van gezondheidsvaardigheden. De bibliotheek helpt bij het aanleren van vaardigheden die nodig zijn om zelf de juiste informatie te vinden.

Culturele plek van betekenis

Het laatste cadeau komt uit het Hoogeveen. De Hoogeveense culturele partners zijn al een tijdje samen op reis met als doel om in Hoogeveen een culturele plek van betekenis te maken. Dit doen zij onder de noemer: ‘het cadeau voor Hoogeveen’. Directeur a.i. Pieter Jan Huysse wil dit proces proactief vormgeven. Met als resultaat dat de te realiseren culturele plek van meer mensen gaat worden, met meer ontmoeting, meer plezier, meer beweging, meer voor en door iedereen. Erik Boekesteijn heeft zich aan dit proces verbonden als sparring partner en brengt zijn ervaringen in van onder andere Storyhouse in Chester.

Als regiogids ga ik de komende weken op zoek naar landelijke voorbeelden voor Hoogeveen. Enerzijds zoek ik naar documentatie over multifunctioneel samenwonen en hoe je elkaars kracht kunt ontdekken, verkennen en versterken. Maar ook naar ervaringen over hoe systemen geïntegreerd kunnen worden en binnen welke vormen de partijen kunnen samenwerken (stichting, coöperatie…?). Anderzijds gaat mijn zoektocht uit naar succesvolle voorbeelden van hoe je inwoners kunt betrekken bij de bouw, inrichting en invulling van een nieuw (cultureel) centrum. Kortom, hoe kun je inhoud geven aan burgerparticipatie.

Heb jij goede voorbeelden voor ons? We wenden graag de kracht van ons regionaal en landelijk netwerk aan om Hoogeveen vooruit te stuwen! 

Ook iets moois opgestart?

Deel daarom ook al jullie (innovatieve) activiteiten / projecten op www.innovatiebieb.nl. Zo kunnen ook andere bibliotheken gebruikmaken van jullie ervaringen! Of kijk op biebtobieb.nl bij de groep innovatie.