De vier regiogidsen en Joost Zijderveld werken samen met Erik Boekesteijn, die in het traject ‘Van Bibliotheek Naar Beter’ als sparringpartner en creatieve coach fungeert.
Erik Boekesteijn over: Innovatiekracht on demand
De Koninklijke Bibliotheek (KB) is in 2016 gestart met het project ‘Van Bibliotheek naar Beter: Innovatiekracht on demand’. Binnen dit project kunnen lokale bibliotheken ondersteuning krijgen bij innovatievraagstukken. Vanuit mijn ervaring uit eerdere adviestrajecten nationaal en internationaal ligt voor mij binnen dit project vooral een rol als creatieve coach en sparringpartner.
In afstemming met de SPN en in samenwerking met VOB en POI´s wordt gezocht naar mogelijkheden van verbinding van lokale, provinciale en landelijke initiatieven in lijn met de Gezamenlijke Innovatieagenda.
Ondersteuning
Inmiddels is via VBNB bij meer dan 20 bibliotheken ondersteuning geboden bij het in kaart brengen van lokale behoeftes en implementatie van oplossingen. In 2018 heb ik met groot plezier samengewerkt met de regiogidsen en hebben we zo samen mooie projecten in het land bezocht zoals al besproken in eerder bijdragen en staan er inmiddels weer een paar nieuwe projecten op de agenda.
Praktijk voorbeeld
Een van de meest voorkomende vragen die binnenkwamen vorig jaar, had betrekking op het opzetten en vooral implementeren van Makerspaces in de bibliotheek. Vanuit bibliotheek Utrecht en Deventer ben ik benaderd om mee te denken over de rol van de bibliotheek in de samenwerking met partners. Met nadruk op hoe de nieuwe educatievormen aansluiten op het bestaande aanbod van diensten voor scholen en passen binnen de visie van de bibliotheek. Natuurlijk vraagt iedere bibliotheek, en zelfs wijk waar de bibliotheek zich bevindt, om een eigen oplossing en inkleuring. Toch is er een heleboel kennis te delen.
Ik werkte samen met stagiaire Fabiola Gies, een Regiogids avant la lettre. Zij was haar baan in de bibliotheek van Zeeland als gevolg van reorganisatie kwijtgeraakt, maar niet haar liefde voor bibliotheken en het vak. We hebben toen de bibliotheek Utrecht en Deventer samengebracht. Karlijn Muller van de Makerbase in Breda hebben wij erbij gevraagd omdat zij al een tijd succesvol bezig was en al bugs en beren was tegengekomen. Het idee was om een gezamenlijke workshop in de trein te koppelen aan een bezoek aan Keulen. Deze Makeresh Express (voor de oudere garde, vrij naar CSN&Y) leverde veel nuttige input en leidde ook naar een terugkomdag in Deventer. Natuurlijk is de kennis ook gedeeld via Biebtobieb. Meer van dit verhaal en andere verhalen is terug te vinden op de blog van Fabiola, die mede dankzij de trip een mooie baan heeft overgehouden in de bibliotheek van Keulen.
Vandaag schrijf ik deze blog in de trein naar Den Helder met Regiogids Vie van Steenbergen om samen Jacinta Krimp te bevragen over de gevolgen van verkiezing tot beste openbare bibliotheek ter wereld en naar de plannen voor de toekomst. We nemen ongetwijfeld weer een heleboel informatie mee die we later kunnen delen met andere bibliotheken.
Ook iets moois opgestart?
Deel al jullie (innovatieve) activiteiten / projecten op www.innovatiebieb.nl. Zo kunnen ook andere bibliotheken gebruikmaken van jullie ervaringen! Of kijk op biebtobieb.nl bij de groep innovatie.