Er zijn vier regiogidsen aangenomen om de innovatiebeweging, die met Route 2020 is gestart, voort te zetten.
Ilona Ebels (Biblionet Groningen) is actief in de regio Noord-Oost Nederland.
Ilona over: januari blues? Echt niet!
Na de feestelijke decembermaand ging in januari het werk van regiogids ook weer gewoon door, net als al mijn andere werkzaamheden. Met lichte tegenzin maakte ik mij dan ook los van een kleine twee weken thuis cocoonen met man en kind.
Al snel kwam onverwachts een lunchafspraak met Barbra Bloemink, manager kennis- en innovatiecentrum BSF (Bibliotheekservice Fryslân), op mijn pad. In een gezellig grand-café in de prachtige stad Groningen combineerden we het aangename met het zakelijke. En wat bleek? Na afloop van dit inspirerende gesprek schudde ik die januari blues nog wat makkelijker van me af: in Friesland zijn ze met prachtige dingen bezig!
Data detox
Ik kan niet anders dan te beginnen met de Data Detox Kit uit Fryslân. Hij kreeg de afgelopen maanden al de nodige aandacht, waaronder in Bibliotheekblad. Omdat ik ‘m zo knap bedacht en mooi vind, toch hier kort de aandacht voor dit 8-stappen-programma om je digitale persoonlijkheid op te schonen. Ben je toe aan een opschoonactie? Start dan direct!
Collectioneren
In Friesland zijn ze op een andere manier gaan collectioneren. Wist je dat je in Friesland een Fries kunt lenen? LeeneenFries.nl is een platform voor uitwisseling. Je kunt er kennis, verhalen of ervaring aanbieden en opdoen. Het gaat om leuke ontmoetingen en dat kan op een eenvoudige wijze gerealiseerd worden. Zo kunnen mensen bijvoorbeeld zelf een profiel aanmaken, een activiteit delen of zoeken, afspreken en ontmoeten! Ik vind het een aansprekend en vernieuwend project: dichtbij wat de bibliotheek van oudsher doet en waar de mensen ons van kennen: het uitlenen van…
Impact door Connectie
Impact door Connectie is een ander pareltje. Het principe van dit project is om kinderen in staat te stellen om zelf een uitdaging te definiëren en daarvoor ook zelf een oplossing te bedenken. Daarbij kunnen ze gebruik maken van machines en materialen uit het mobiele lab, maar ook van hun eigen en elkaars netwerk. Indien nodig wordt kennis van buiten ingevlogen. Impact door connectie is een programma voor basisscholen en voortgezet onderwijs waarmee leerlingen ontdekken hoe ze door de juiste kennis en technologie te verbinden, maatschappelijke vraagstukken kunnen oplossen die zij belangrijk vinden.
Hoe mooi is dat! BSF is bezig de ‘achterkant’ van dit project te beschrijven zodat dit project in Friesland (en hopelijk ook buiten het Friese) opgeschaald kan worden.
Bekijk filmpjes over Leen een Fries en Impact door Connectie op Bibliotheekservice-Fryslan.nl.
Ook iets moois opgestart?
Deel al jullie (innovatieve) activiteiten / projecten op www.innovatiebieb.nl. Zo kunnen ook andere bibliotheken gebruikmaken van jullie ervaringen! Of kijk op biebtobieb.nl bij de groep innovatie.