Ga door naar hoofdcontent
Nieuws‘Indrukwekkende tweedaagse vol inspiratie en ontmoeting’

‘Indrukwekkende tweedaagse vol inspiratie en ontmoeting’

Dinsdag 12 december 2023

Er gaat niets boven Groningen; terugblik op het ledencongres

Op 7 en 8 december jl. ontmoetten ruim 130 VOB-leden en relaties uit het netwerk elkaar tijdens het ledencongres bij Forum. Op het programma stonden naast de formele alv bijdragen van de Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen, Cyril Crutz namens de netwerkcommissie marketing, Forum directeur-bestuurder Dirk Nijdam en Rachel van den Hoogen, directeur-bestuurder van Biblionet Groningen. Daarnaast was er tijdens het diner, de rondleiding en het feest voldoende ruimte om elkaar (beter) te leren kennen. En werd er op vrijdagochtend door de aanwezigen gewerkt aan de thema’s:

  • visie goed en aantrekkelijk werkgeverschap; 
  • visie online bibliotheek; 
  • de kracht van samenwerking. 

De presentaties nog eens bekijken? Download ze hieronder.

Er gaat niets boven de regio; op werkbezoek in Groningen en Friesland

Ongeveer een derde van de aanwezigen sloot het congres af met een werkbezoek aan Bibliotheek Hoogezand of de pop-up van Bibliotheek Mar en Fean.

De bibliotheek van Hoogezand is de beste bibliotheek van 2023! Tijdens het werkbezoek werd ingezoomd op Nij Begun, de reactie van de regering op de schade die decennia van gaswinning hebben aangericht. Wat is er nodig om vanuit de bibliotheek een bijdrage te leveren aan die grote opgave in Groningen? Welke kansen biedt een groot Rijksprogramma als ‘Nij Begun’? En biedt de aanpak in Groningen een blauwdruk voor andere regio’s?

In Heerenveen is een voormalig kledingwinkel omgetoverd tot een plek waar bewoners zelf met ideeën en initiatieven aan de slag kunnen gaan. Hoe werkt dat? Democratisch burgerschap is een belangrijk speerpunt van de bibliotheek en één van de thema’s voor het nieuwe bibliotheekconvenant. Wat zijn manieren om hier concreet invulling aan te geven? De aanwezigen gingen ook zelf met een nieuwe gespreksvorm aan de slag.

Ontvangst in Forum Groningen

Reinier van Zutphen, Nationale Ombudsman

Reinier van Zutphen, Nationale Ombudsman

Reinier van Zutphen, Nationale Ombudsman

Reinier van Zutphen, Nationale Ombudsman en Cees van Eijk, voorzitter VOB

Dirk Nijdam, directeur-bestuurder Forum Groningen

Presentatie landelijke huisstijl en campagne door Cyril Crutz, voorzitter dan de marketingcommissie

Voormalig staatsecretaris Uslu over de landelijke campagne