Lees verder
De VOB heeft Ipsos gevraagd onderzoek te doen naar de behoeften van Nederlanders over de uitleen van e-books door de openbare bibliotheek.

Veel Nederlanders zien graag dat bibliotheken e-books kunnen uitlenen. Uit onderzoek blijkt dat de helft hier waarde aan hecht. De VOB heeft daarop het onderstaande persbericht ‘Helft Nederlanders wil e-books in de bibliotheek’ uitgestuurd.

———————————————————-

Helft Nederlanders wil e-books in de bibliotheek

Den Haag, 15 maart 2016

Veel Nederlanders zien graag dat bibliotheken e-books kunnen uitlenen. Uit onderzoek blijkt dat de helft hier waarde aan hecht. Iets minder Nederlanders, 4 op de 10, vinden dat bibliotheken ook de nieuwste e-books moeten aanbieden.

De Vereniging van Openbare Bibliotheken (VOB) heeft Ipsos gevraagd onderzoek te doen naar de behoeften van Nederlanders over de uitleen van e-books door de openbare bibliotheek. De omvang van de steekproef omvatte ruim 1000 respondenten.

Om mee te gaan met de digitale ontwikkelingen vindt de helft dat de bibliotheken alle beschikbare e-books moeten kunnen aanbieden aan hun leden. Uitgevers zullen in dat geval toestemming moeten geven om dat te doen. Driekwart van de Nederlanders verwacht dat het e-book het papieren boek niet zal vervangen.

Niet alle titels beschikbaar

Met uitgevers worden licentieovereenkomsten gesloten voor het beschikbaar stellen van e-books via de bibliotheek. Op dit moment is ongeveer 25% van het totaal van de beschikbare e-book titels verkrijgbaar via de openbare bibliotheek. Het betreft veelal oudere titels en dan nog alleen de titels die uitgevers beschikbaar willen stellen. Niet alle uitgevers willen zaken doen met de bibliotheken.

De bibliotheken zijn voorstander van een systeem waarbij een billijke vergoeding (een leenrechtvergoeding) wordt betaald voor het gebruik van auteursrechtelijk beschermd werk, net zoals dit gebruikelijk is voor fysieke boeken.

Het onderzoek ‘E-boeken in de Nederlandse bibliotheken: een onderzoek naar de behoefte van Nederlanders over de uitleen van e-boeken in bibliotheken’ van Ipsos is terug te vinden op Belangenbehartiging | E-books.

————————————————————————-

U kunt hier het persbericht als pdf downloaden.