Lees verder
Tijdens het congres van The International Federation of Library Associations (IFLA) is School 7 uit Den Helder uitgeroepen tot Public Library of the Year 2018. Een internationale prijs waarmee nieuwe en vernieuwende bibliotheken worden bekroond.

Samenwerking en duurzaamheid

De jury is onder de indruk van de manier waarop de Helderse bibliotheek samenwerkt met lokale partners en zich richt op sociale duurzaamheid. School 7 biedt diensten aan om de kansen voor iedereen te vergroten, dit wordt weerspiegelt in de architectuur en de inrichting van de bibliotheek. Daarnaast wordt de fantastische locatie geroemd, de architectuur van het gebouw en de manier waarop de oude school en de nieuwe bibliotheek samen een harmonieus geheel vormen. 

“We zijn overdonderd,” aldus de trotse directeur Jacinta Krimp. “Nooit eerder werd een Nederlandse bibliotheek genomineerd voor deze prijs en nu zijn we ook nog eens eerste geworden!”

Bibliotheek van de 21e eeuw

School 7 is volgens de jury een goed voorbeeld van hoe een bibliotheek van de 21e eeuw eruit moet zien. ’Een leven lang leren’ is een essentieel onderdeel van de missie van KopGroep Bibliotheken. “Deze prijs motiveert ons om door te gaan op de ingeslagen weg,” aldus Jacinta Krimp. KopGroep Bibliotheken krijgt de felbegeerde Award en een geldbedrag van vijfduizend dollar. Dat bedrag wordt bij thuiskomst besteed aan nieuwe jeugdboeken voor School 7. Sinds de opening in 2016 kent de bibliotheek een toename van het aantal jeugdleden. 

Andere genomineerden

Ook de andere genomineerden werden geroemd als rolmodellen van vernieuwende bibliotheken. Dat zijn Austin Central Library in de VS, bibliotheek Villa-Lobos Park in Brazilië, de Noorse openbare bibliotheek Deichman Biblo Toyen en de openbare bibliotheek van Tampine in Singapore.