Lees verder
Op 1 november ging Nederland Leest weer van start. Dit jaar staat de grootste bibliotheekcampagne in het teken van duurzaamheid en Jan Wolkers, wiens roman Turks fruit dit jaar zijn vijftigjarig jubileum beleeft.

Bibliotheken geven Winterbloei

Bibliotheken door het hele land staan in november 2019 in het teken van duurzaamheid en Jan Wolkers. Tijdens Nederland Leest geven bibliotheken een bloemlezing van natuurverhalen van Jan Wolkers getiteld Winterbloei cadeau. Winterbloei is de hele maand november voor bibliotheekbezoekers verkrijgbaar in de bibliotheek waar in het kader van duurzaamheid tal van activiteiten worden georganiseerd.

Geschenkenbundel

Tijdens de kick-off Hans Portengen (directeur van bibliotheek de Bollenstreek) het eerste exemplaar van Winterbloei aan Onno Blom (De Bezige Bij) en Ronald Giphart (De Bezige Bij). Eveline Aendekerk (directeur CPNB) en Emilie Jaensch (burgemeester Oegstgeest) onderstreepten het belang van de bibliotheek en leesbevordering. Eveline Aendekerk: ‘De bibliotheek is een enorm belangrijke plek binnen de samenleving. Zij fungeert als centrum voor ontmoeting, ontwikkeling, ontspanning, kennis, maar ook debat. Met Nederland Leest willen wij de veelzijdigheid van de bibliotheek nog meer uitlichten.’

Nederland Leest Junior

Tijdens de kick-off van Nederland Leest Junior ontving Marloes Morshuis (Lemniscaat) in de Bibliotheek Goud, het eerste exemplaar van haar boek Borealis. Het boek wordt in het kader van Nederland Leest Junior verspreid onder leerlingen van groep 7 en 8 en klas 1 en 2 van het vmbo. In de bibliotheek ging de schrijfster het gesprek aan met honderdvijftig leerlingen van de Brede School uit Gouda over het thema duurzaamheid en haar boek. Borealis wordt op scholen in heel Nederland gelezen tijdens de maand november. Deze spannende ecothriller zet scholieren aan het denken over duurzaamheid en start de discussie over klimaatproblematiek in de klas dankzij een gratis lespakket.

Nederland Leest en Hebban Leesclubs

Om iedereen kennis te laten maken met het plezier van samen lezen, organiseert lezersplatform Hebban in samenwerking met de Nederlandse bibliotheken online leesclubs om Winterbloei van Jan Wolkers te bespreken. Meer dan 20 bibliotheken hebben zich aangemeld om een leesclub te organiseren via Hebban. Lezers kunnen zich ook individueel via Hebban aanmelden voor de leesclub.