Lees verder
Biedt een dergelijk concept veel kansen om een nieuw business model te realiseren, of is het eigenlijk gekkenwerk in een tijd waarin de inkomsten van bibliotheken al enorme onder druk staan. De stelling zorgde in het Eemhuis in Amersfoort voor een levendige discussie onder de bezoekers van deze pleisterplaatsontmoeting van Route2020.

Boetevrij of gratis?

Guido Gans van Bibliotheek Rivierenland opende de middag met de grootste ergernis van zijn klanten. Beperkte openingstijden en boetes. De bibliotheek besloot in 2014 om het anders aan te pakken en zich te positioneren als ‘de vrolijke boetevrije bibliotheek’, door een gastvrije bibliotheek te zijn, met ruime openingstijden, zonder boetes. Steeds meer bibliotheken volgen inmiddels dit voorbeeld op van de ‘boetevrije bieb’. Mark Deckers maakte op zijn blog een overzicht van boetevrije bibliotheken

Victor Thissen van de Boekenberg in Spijkenisse onderzoekt samen met Probiblio en de bibliotheken van Maassluis, Rotterdam en Amsterdam een scenario dat nog verder gaat dan de ‘boetevrije bieb’, de gratis bieb. Thissen: "Geld mag voor niemand een belemmering zijn om de maatschappelijke bibliotheek te gebruiken en de ‘gratis bieb’ kan een positieve impuls geven aan de maatschappelijke bibliotheek. Als deze nieuwe doelgroepen aanspreekt komen er nieuwe diensten en zijn er dus nieuwe businessmodellen nodig. Bibliotheken moeten dan naast subsidie ook op zoek naar andere inkomsten zoals bijvoorbeeld verhuur van ruimten, horeca, catering of sponsoring."

Discussie

Dit zorgde voor een hevige discussie in de zaal. Iedereen zag het belang in van een gratis maatschappelijke bibliotheek, maar echt gratis bestaat niet. De één vroeg zich af wie deze rekening dan betaalt, de ander of het wel altijd over geld moet gaan.  

Theo Kemperman van de bibliotheek Rotterdam bevestigde dat er inderdaad nog veel onzekerheden zijn, die verder uitgezocht moeten worden. Hij pleitte ervoor om vooral samen, met de VOB, verder te gaan met het onderzoeken en hierover met elkaar te blijven communiceren.

Dat laatste gaat ook zeker gebeuren. De proeftuin ‘Gratis bieb’ verwacht halverwege 2017 met meer concrete resultaten te komen en een onderbouwde business case te presenteren.

Ontmoeten maakt je rijker! Kijk voor de foto’s van deze inspirerende middag op VOB op Google photo.

Meer informatie over route 2020 vind je hier.